Közös videoüzenetben hív március 15. megünneplésére és méltatja a magyar-lengyel barátságot Orbán Viktor kormányfő és a pénteki budapesti ünnepség vendége, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Március 15. Ünnepeljünk együtt // 15 marca. Świętujmy razem // March 15. Let’s celebrate together.

Március 15. Ünnepeljünk együtt // 15 marca. Świętujmy razem // March 15. Let’s celebrate together.

Gepostet von Orbán Viktor am Dienstag, 12. März 2019

Orbán Viktor a Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban úgy fogalmaz: itt kopogtat az ajtón március 15., nemzeti ünnepünk napja, a magyar szabadság napja, amelyen „azokra a hősökre emlékezünk, akik, ha kellett, mindenüket, sőt az életüket is odaadták a magyar szabadságért”. Ezt a harcot a szabadságért „mindig a lengyelekkel együtt vívtuk meg” – hangsúlyozta, jelezve, hogy már a 19. század közepén is több száz lengyel harcolt a magyarok oldalán.

Most is eljönnek az ünnepségre, „erre a közös magyar-lengyel ünnepségre”, és köztük lesz Mateusz Morawiecki is, hogy Budapesten saját szavaival köszöntse az egybegyűlteket – mondta a miniszterelnök.

„Jöjjenek el, ünnepeljünk együtt!” – biztatott Orbán Viktor.

A lengyel kormányfő kiemelte: a magyar-lengyel barátság évszázadok óta tart, napjainkban is él, amikor magyar ünnepeken lengyel zászlókat lenget a szél.

Jól látszik – folytatta Mateusz Morawiecki -, ez a barátság egyre inkább a jövő irányába mutat, és „örülünk, hogy a magyarok személyében ilyen hűséges és kipróbált barátaink vannak”.

A jövő ennek köszönhetően jobb lesz Magyarországnak és Lengyelországnak – jelentette ki.