Hirdetés

Brenner Koloman (Jobbik) azzal vádolta a Fideszt, hogy egypárti túlhatalmat épít ki, egypárti kinevezéseket hajt végre, minden állami szervet meg akar szállni. Szerinte ezt szolgálja a Polt Péter legfőbb ügyészt kétharmados védelemben részesítő törvényjavaslat, de az is „szégyen és gyalázat”, hogy a médiatanács elnökét lemondatta a kormányoldal, hogy újabb 9 évre a saját delegáltját nevezhesse ki. Azt ígérte: a jövő tavasszal felálló nemzeti egységkormány megszünteti majd az egypárti túlhatalmat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta: mindenhol a világon, ahol bizonyos tisztviselőket a felesnél nagyobb, tehát kétharmados többséggel választanak meg, ott a megbízatás megszűnése is csak ilyen többséggel történhet meg. Ez alól kivétel nincs, normális jogászt nem talál, aki mást mond – jegyezte meg.

Brenner Koloman reagálásában beismerő vallomásnak nevezte a miniszter szavait, és hangsúlyozta: az EBESZ-megfigyelők már a 2018-ban is leszögezték, hogy a torz médiahelyzet miatt nem volt fair a választás, és azóta a kormány még inkább torzította a médiapiacot. Arra is kitért, a Jobbik kiáll a közvetlen köztársasági elnök választás mellett, mert a kormánypártok arra készülnek, hogy az államfőt is az „utolsó utáni pillanatokban” válasszák meg.

Gulyás Gergely viszonválaszában kiemelte: annak ellenére, hogy az EBESZ-misszió a kormányzat iránti túlzott elfogultsággal aligha volt vádolható, azt állapította meg, hogy a választások szabadok voltak Magyarországon.

Korábban írtuk

Leszögezte: a Médiatanács tagjait az Országgyűlés választja kétharmados többséggel, arról pedig, hogy hogyan lehet kétharmados többséget létrehozni, a választópolgárok döntenek.

A különbség az, hogy a kormányoldal hisz a demokráciában, és ezt tiszteletben tartja, az ellenzék pedig nem hisz a demokráciában, ezért ezt nem tartja tiszteletben – fogalmazott.