Újabb fordulat következhet a pécsi vízműcsatában, amely akár a város ellátásában is bizonytalanságot okozhat. A jelenlegi helyzet alapja, hogy október 5-én a Tettye Forrásház Zrt. húsz biztonsági őrrel elfoglalta a Pécsi Vízmű Zrt. székházát. Megelőzően a pécsi közgyűlés úgy döntött: kivásárolja a Pécsi Vízműből kisebbségi partnerét, a francia Suez-csoportot. Ennek során arra hivatkoztak, hogy a Suez évek óta az indokoltnál több pénzt vesz ki a vízműből, miközben drága a szolgáltatás.

A közgyűlés felmondta a Pécsi Vízművel 2020-ig érvényben lévő üzemelési szerződést, s a város vízellátását rábízta saját cégére, a Tettye Zrt.-re. A Tettye úgy látta, hogy a vízmű Suezhez hű menedzsmentje vonakodik átadni Pécs vízművagyonát, ezért a múlt hétfőn elfoglalta a vízmű épületét. A vízmű vezérkarát kizárták, a cég 340 dolgozóját viszont beengedték, és átvették őket a Tettye Zrt. állományába.

A város és a Suez közötti jogvita – várhatóan – pereskedéssel folytatódik. Pécs fel van arra készülve, hogy francia partnere milliárdos kártérítésre tart igényt. A baranyai megyeszékhely irányítói lépésüket ennek tudatában sem bánták meg, mert úgy számolnak, hogy a vízmű több százmilliós nyereségéből öt-nyolc év alatt kifizethető a francia cégcsoport követelése.

Az ügy legújabb fejleményeként a Pécsi Vízmű ellentámadásba lendült: Nyirati István, a cég vezérigazgatója a vízmű új internetes honlapján hétfő reggel hét órára munkásgyűlésre hívja az immár a Tettye Zrt.-nek dolgozó embereket. A gyűlést a vízmű egyik leányvállalatának telephelyén tartják. Nyirati István kifejtette: a Tettyéhez átvett dolgozók továbbra is cége alkalmazottai, ezért a vízmű vezetőinek utasításait kötelesek ezentúl is teljesíteni.

Nyirati – tudósítónk kérdésére válaszolva – elmondta, hogy színvallást vár a dolgozóktól: ha a vízművel tartanak, akkor nem mennek be munkahelyükre. Hogy ez esetben miképp működik Pécs vízellátása, arra Nyirati azt felelte: mint vasárnaponként, vagyis csak ügyelet lesz. Ha rendkívüli esemény történik, akkor a diszpécser a vízművel szerződésben álló alvállalkozókat hívja a hiba elhárításához. Nyirati István szerint egyébként amennyiben a Tettye vezetőinek parancsára a dolgozók használják a vízmű számítógépparkját, járműveit, bútorait, raktárkészletét, akkor bűncselekményt követnek el.

Mint lapunk megtudta, Winkler Tamás, a Tettye Zrt. vezérigazgatója tárgyalni szeretne Nyiratival a vízműtől átvett infrastruktúra használatának díjáról. Ezzel kapcsolatban Nyirati azt mondta: „Winkler erővel foglalta el a székházunkat. Terroristával nem tárgyalok.”

Fülöp Tamás, a Tettye által átvett dolgozók üzemi tanácsának elnöke nem tudta megmondani, hogy kollégái elmennek-e a munkásgyűlésre. Fülöp azt mondta, amit már a székházfoglaláskor is hangsúlyozott, hogy a dolgozók ki akarnak maradni a város és a Suez vitájából, a munkájukra koncentrálnak.

Winkler Tamás bízik abban, hogy a dolgozók hétfőn a munkahelyükre jönnek, s nem a munkásgyűlésre. Winkler megemlítette: a Tettye hétfőn kifizeti a dolgozók szeptemberi bérét, amit a vízmű – mondvacsinált indokokra hivatkozva – október 8-án elmulasztott megtenni. Winkler szerint a Suez és Nyirati nem akarnak tárgyalni, megegyezni, éppen ezért volt szükség a székházfoglalásra. A munkásgyűlés célja is a zavar- és félelemkeltés.

A vízmű honlapja a pécsi fogyasztókat arról akarja meggyőzni, hogy a Tettye jogtalanul bitorolja a cég székházát és adatbázisát. Arra bátorítja a fogyasztókat, hogy ne kössenek szerződést a Tettye Zrt.-vel, és ne fogadják el a cég által kibocsátott számlákat. Winkler Tamás azonban nem tart attól, hogy a pécsiek emiatt bojkottálnák a fizetést. A Tettye azzal szeretné meggyőzni a pécsieket, hogy a következő napokban vízdíjcsökkentésre tesz javaslatot, amiről a képviselő-testület dönt.

(Népszabadság)