Nemcsak az esős idő miatt borongós a szabolcsi gazdák kedve. Attól tartanak, hogy amíg tavaly a fagy, idén a kereskedő viszi el a földeken dolgozók hasznát. A balkányi Göncz János maga is fontolgatja, hogy csatlakozik a tervezett Magosz – blokádhoz. Ő a léalmánál nettó 30 forint körüli felvásárlási árral már kiegyezne.

A költségeket leszámítva így tudnánk valami kis haszonra szer tenni, amiből tudnánk indulni a következő évben. Nem lennének olyan gondjaink, hogy miből vegyük meg a tápanyagot, a növényvédő szert – közölte Gönczi János, termelő.

A Magosznál állítják, ha lesz almablokád, szabályos lesz. Akcióikat előre bejelentik a rendőrségnek, és kizárólag közterületen tiltakoznak. Budai Gyula, a szervezet igazgatója most is kartellezést gyanít, csakúgy, mint a meggy és a dinnye esetében.

A felvásárlók, illetve a feldolgozók azzal indokolják az alacsony árat, hogy nagy mennyiségű sűrítmény, készítmény van a raktárokon, mi ezt cáfolni tudjuk, megvannak az információnk, hogy erre való hivatkozással akarják lenyomni az árakat – nyilatkozta Budai Gyula, a Magosz igazgatója.

Az agrártárca államtitkára szerint nem valószínű, hogy lesz blokád. Gőgös Zoltán azt mondta: össze kell fogniuk a gazdáknak a jobb árak eléréséért.

(DunaTv)