A közmédia rendkívüli adománygyűjtő műsorában egész héten naponta bemutatják azokat a felajánlásokat, amelyekkel Magyarországon segítik a háborús övezetből érkezőket.

Hirdetés

A nemzeti adományvonalra, a 1357-re és a 11711711-22222222-es számlaszámra érkezett összeg elérte a 100 millió forintot. A külföldi utaláshoz külön számlaszám – HU45 1171 1711 2222 2222 0000 0000 – érhető el, amelyen eddig 64 millió forint gyűlt össze.

A nagyobb segélyszervezeteket külön is lehet támogatni, erről a szervezetek honlapján tájékozódhatnak az adakozni szándékozók és a szerveztek segélyvonalai is élnek.

Mint elhangzott, a legnagyobb igény jelenleg szállásra és ellátásra mutatkozik. Azok, akik a háborús övezetből érkezők részére szállást és ellátást szeretnének felajánlani, a Máltai Szeretetszolgálat ukranvalsag@maltai.hu, karpataljaert@maltai.hu e-mail címére küldjék el üzenetüket.

Korábban írtuk

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója elmondta: a helyzetre való tekintettel indokolt volt, hogy ismét adománygyűjtő műsorral jelentkezzen a közmédia. Fontosnak tartották, hogy minél hamarabb bemutassák a segítségre szorulók történeteit és a felajánlásokat, így kérve támogatást a lakosságtól.

Kiemelte: a közszolgálati média elemi feladata, hogy a maga eszközeivel segítsen a bajbajutottakon, elesetteken. Hangsúlyozta: a műsorral az összefogást szeretnék erősíteni.

Beszámolt arról is, hogy az MTVA adománygyűjtő kampányt szervezett a dolgozói körében, amelyre nagyszámú felajánlás érkezett, ezeket hamarosan a határhoz szállítják.

A műsor vendége volt Ugron Zsolna író, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője is, aki elmondta, hogy jelenleg két kárpátaljai édesanyának és három kisfiúnak nyújt menedéket otthonában. Felidézte, hogy erdélyi magyarként egykor ő maga is megélt hasonló helyzetet, kiskamaszként élte át, milyen megérkezni valahova néhány bőrönddel.

A műsorban elhangzott, hogy egyházak, vállalkozások, civil szervezetek és magánemberek egyaránt felajánlották segítségüket az Ukrajnából menekültek számára. Ezek között példaként megemlítették, hogy a ferences közoktatási intézményekben egy héten át tárgyi felajánlásokat fogadnak, i Balassagyarmaton gyűjtés indult, amelynek eredményeként több mint 5 millió forint értékű adományt szállítottak Vásárosnaményba.