A MÁV székházban tartandó rendezvény programján trunki betlehemest adnak elő a csángó gyermekek, és fellép a Szeretmenti Népdalverseny első két helyezettje. Orbán Borbála énekel, Kovács Krisztián ének- és furulyaszámokat ad elő.

Az esten a moldvai csángómagyar oktatási programról tart beszámolót Solomon Adrián, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke, és beszédet mond Szőcs Lajos Levente, a trunki magyar oktatási program vezetője.

A moldvai csángó oktatási program tavaly ünnepelte tízéves évfordulóját. Az MCSMSZ honlapja szerint az oktatási program az elmúlt 10 évben beindított egy olyan folyamatot, amelynek révén a csángók magyar nyelvi oktatása megkezdődött, ez azonban nem nevezhető áttörésnek sem a számadatok, sem az elért eredmények szempontjából. A mintegy 9000 moldvai csángó gyerek közül, akik még valamennyire beszélik, értik őseik nyelvét alig 1500-at tanítanak pillanatnyilag, és mindössze 75 gyerek számára tudják biztosítani a magyar nyelven való továbbtanulás lehetőségét. Trunk, az egykori halászfalu a Szeret folyó partján található Bákótól 21 km-re. A trunki magyar oktatási programban 101 gyermek, az érintettek 49,5 százaléka vett részt a 2010/2011-es tanévben.

(MTI)