Fotó: MTI/Illyés Tibor
Szalay Tamás, a Nemzeti Választási Bizottság tagja aláírja az országos népszavazás szavazólapjának jóváhagyott mintáját a testület ülésén a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában 2022. február 14-én

Az NVB feladata a szavazólapok adattartalmának jóváhagyása, ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap „képét”.

Hirdetés

Külön szavazólapot hagyott jóvá az NVB a magyarországi szavazáshoz, ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak, és külön szavazólapot a levélben szavazáshoz. A levélben szavazók szavazólapján – ellentétben a magyarországi szavazás szavazólapjával – nincs pecséthely, azok pecsét nélkül is érvényesek lesznek, helyette a szavazólap a „levélben szavazás szavazólapja” feliratot tartalmazza.

A szavazólapon szerepel a „szavazólap” megjelölés, az, hogy országos népszavazás szavazólapjáról van szó, valamint a szavazás napja (április 3.). Feltüntették rajta azt is, hogy érvényesen szavazni kérdésenként csak egy válaszra lehet, a válasz feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal, például (X) vagy (+).

A levélben szavazók szavazólapján a szavazat elhelyezésére szolgáló karika zöld, ennek oka, hogy ezeket a voksokat a Nemzeti Választási Iroda számlálja majd meg, és a gyors eredménymegállapításért először azokat szkennelni fogják.

A szavazólapon szerepelnek a népszavazásra feltett kérdések is, a következő sorrendben:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”,
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”,
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”,
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

A kérdések mellett található az igen és a nem válasz megjelölésére szolgáló karika.

Mindkét szavazólap A4 méretű, és világoskék szalag keretezi.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmát jóváhagyó határozata ellen egynapos határidővel bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

Korábban írtuk