Nagyot ment tavaly Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc harcostársának cége, az Ebit Consulting Kft., amely tíz éve tartó, viszonylag feltűnésmentes működése után hirtelen 18-szorosára növelte az adózott eredményét: a 2020-as 32 millióval szemben a 2021-es üzleti évben több mint 589 millió forintot könyvelhetett el.A társaság pénzügyi befektetései (például a részesedése más vállalatokban) egy év alatt másfélszeresére, 444 millióról 668 millióra nőtt, miközben a pénzeszközök állománya pedig 11 millióról 414 millió forintra emelkedett.

Hirdetés

Az Ebitet még 2011-ben alapította Bajnai Gordon, főtevékenysége az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás, s a fellelhető források szerint jellemzően külföldön tevékenykedik. Ugyanakkor a volt politikus ezen a társaságon keresztül lépett be az elhíresült DatAdat „csoportba”, amelynek emblematikus vezetői: Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor és Dessewffy Tibor. Ficsor, mint talán ismert, a Bajnai-kormány titokminisztere volt, míg Szigetvári Viktor a kormányfő kabinetfőnöke. Dessewffy Tibor ugyanakkor régi „háttérember”, aki a 2000-es évek derekától a neoliberális kurzust segítette tanácsaival, elemzéseivel – írja az Adatradar.

A DatAdat-hálózathoz három magyarországi (DatAdat Professional Kft., Datalyze Research Kft. és a DatAdat HR Kft.), egy osztrák (Datadat GmbH) és két észt cég (DatAdat OÜ és Datapraxis OÜ) köthető a tulajdonosi összefonódások révén. A cégcsoport úgy hivatkozik magára, mint ami

egy magyar kisvállalkozásból Európa egyik meghatározó kampánytechnológiai cégévé nőtte ki magát […] és az Egyesült Királyságtól Hollandián és Németországon át az európai országok meghatározó részében rendelkezik önálló megbízásokkal.

Korábban írtuk

A DatAdat Professional Kft. az elmúlt évben az első negyedév végét választotta a mérlegfordulója napjának, így az országgyűlési választások előtti működéséről még csak a 2021. első negyedévi adatok érhetők el nyilvánosan.