Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Herczeg Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) szabadkígyósi Wenckheim-kastély bejárásán 2021. május 21-én
Hirdetés

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztett arra, hogy a műemléket 3,23 milliárd forintot meghaladó összegből újítják fel, amelyből 1,7 milliárd az uniós, 1,5 milliárd a hazai forrás. A munkálatok – amelyet a Modinvest Kft. végez – 2019 február végén kezdődtek.

Az Ybl Miklós által tervezett kastély főépülete mintegy 1700 négyzetméteren terül el, szintjeinek összterülete több mint hatezer négyzetméter, amelyből mintegy négyezret fejlesztenek. A felújítás kiterjed a tetőszerkezetre, a homlokzatra és a pincére is. A restaurátori munkálatok – a falképek, stukkók és faszerkezetek felújítása mellett – tartalmazzák a kerti építményeket is.

Fotó: NÖF

Az épület egyszerre lesz exkluzív rendezvényhelyszín és a historizáló kort 21. századi eszközökkel bemutató kiállítóhely – mondta Glázer Tamás. Kialakítanak egy recepciót és jegypénztárat, múzeumi boltot és kávézót; az épületet körülvevő mintegy 25 hektáros parkban parkolót, egyedi gyártású padokat és információs táblákat helyeznek el. Felújítják a Wenckheim-család egykori babaházát és egy játszótér is lesz a legkisebbeknek. Megújul a díszkertben lévő nagymedence is világítással, vízjátékkal.

Az építészeti munkálatok várhatóan június végére befejeződnek, utána kezdődhet a kiállítás berendezése – válaszolta az MTI kérdésére a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa. Virág Zsolt elmondta, hogy a tárlat a Vendégségben Wenckheiméknél címet viseli, a látogatók úgy érezhetik majd magukat, mintha időutazáson járnának, a grófi család vendégeként érkeznének a helyszínre. „Az új turisztikai vonzerő Szabadkígyóst – történelme során először – felhelyezi a turizmus térképére” – fogalmazott.

Korábban írtuk

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a megújuló kastély, a készülő Wenckheim-kerékpárút (amely négy Wenckheim-kastélyt, a szabadkígyósi mellett a póstelekit, a gyulait és a gerlait köti össze) és a Békéscsabán létrejövő Munkácsy-negyed olyan attrakcióegyüttest jelent majd, amely reményei szerint megsokszorozza a térségbe érkező turisták számát.

Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott közölte: a megyében 275 országos műemléki védettség alatt álló épület van, amiből 84 kastély, iskola és városháza; a legtöbb Mezőhegyesen található. Harminckét nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás zajlik Békésben, többek között a szabadkígyósi mellett a geszti kastély rekonstrukciója, a ménesbirtok fejlesztése és a békéscsabai Modern városok program projektjei.

Hozzátette, remélik, hogy a már elindult programok mellett a jövőben lehetőség lesz a pósteleki, a gerlai, a kondorosi Batthyány-Geiszt- és a szarvasi Bolza-kastély felújítására is.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként országosan 30 műemlék újul meg 60 milliárd forintból.