Sölch Gellért a X. OKÉS Országos Közétkeztetési és Szakácsverseny díjátadóján hangsúlyozta: a kormány megalkotta a speciális étrendi szabályokat a közétkeztetés számára, hogy a speciális és diétás igényű gyerekeket is biztonságosan el tudják látni ételekkel.

Hirdetés

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy talán a közétkeztetés változásának, az iskolagyümölcs és -zöldség, az iskolatej programnak, valamint az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének is köszönhető, hogy hazánk a húsfogyasztást tekintve az uniós átlaghoz viszonyítva négy helyet javítva negyedik helyen áll, halfogyasztásban ötödik, a tejtermékek fogyasztásában pedig második az unióban.

Sölch Gellért megjegyezte, hogy kiemelt cél a hazai alapanyagok közétkeztetésbe juttatása is, ezért jövőre a hazai élelmiszerek arányát 60 százalékra emelik, míg egy évvel később ez 80 százalék lesz.

Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a versenyre több mint húsz csapat nevezett, a döntőben hét csapat mérte össze tudását. A versenyzőknek adagonként 450 forintból kellett ételsort összeállítaniuk és kötelező volt bármilyen bio minősítésű alapanyagot, 20 százalékos bio tejfölt és bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjegyes terméket az ételkészítés során felhasználniuk.

Korábban írtuk

A Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tankonyháján rendezett verseny témája a fenntartható jövő volt, így az edények, tányérok és az evőeszközök is lebomló anyagokból készültek.

A verseny győztese a gyermekzsűri szerint a Keszi Konyha (Horváth Erika és Reinhardt Tiborné) lett. A szakmai zsűri döntése értelmében a szakácsverseny harmadik helyezettje a Beszt-A-Team (Besztercán János és Aschenbrenner Attila) lett, második helyen végzett az Escobar csapat (Herczku Attila és Sas Norbert), míg a győztes a Hegylakók – Lifestyle Hotel Mátra csapata (Fodor Szabolcs és Simon András).