Gyopáros Alpár a II. Csongrád-Csanád megyei polgármesteri szakmai fórumon tartott előadásában ismertette: napokon belül elindul a falusi tanyagondnoki szolgálatok buszvásárlását támogató program; augusztusig lehet pályázni az orvosi szolgálati lakás vásárlási támogatásra azokon a településeken, ahol tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis; és idén többletforrást adtak a teljes útrekonstrukciót támogató programokra. Jövőre új elemként a kisboltok megmentését és megnyitását is támogatják.

Hirdetés

Hozzátette, a Magyar falu program népszerű volt tavaly, az ötezernél kevesebb lakosú települések 97 százaléka legalább egy pályázatot benyújtott már.

A múlt évben 16 célterületet jelöltek meg, és csaknem 60 milliárd forintnyi támogatást osztottak ki. Orvosieszköz-fejlesztésre és az óvodai infrastruktúra-fejlesztés támogatására öt-öt  milliárd forintot fordítottak. Útfelújításra csaknem 9 milliárd forintot költöttek, több száz kilométernyi négy számjegyű útszakaszt újítottak fel – részletezte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Korábban írtuk

Csongrád-Csanád megyére kitérve elmondta: 140 kérelmet támogattak megközelítőleg 1,5 milliárd forinttal. Az útalapprogram révén a megyében 25 kilométernyi utat újítottak meg teljesen; további 19 kilométeren útrekonstrukciós, aszfaltborítást javító munkálatokat végeztek.

Gyopáros Alpár kifejtette, május végéig több mint tízezer család 54 milliárd forint értékben igényelte a falusi családi otthonteremtési kedvezményt, főként Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megye aprófalvas településeiről. Nem igazolódtak be azok az ellenzéki aggodalmak, miszerint főleg a budapesti agglomeráció és a Balaton-felvidéki települések lakosai élnek majd ezzel – jegyezte meg.

A fórumon felszólaló polgármesterek felvetéseire, kérdéseire válaszolva a kormánybiztos elmondta, támogathatónak véli, hogy orvosi eszközbeszerzés helyett szociális fejlesztési pályázatot írjanak ki a jövőben.

Az 5100 lakosú Domaszék polgármesterének elmondta, „valahol meg kell húzni a határt”, a Modern városok program kiterjesztését nem tartja valószínűnek; de az uniós támogatású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatain szerinte a következő ciklusban is indulhatnak ekkora népességű települések, és nem tartja kizártnak az egyedi támogatásokat sem.

A Magyar falu programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök, az első programelemek 2019 elején indultak el.