Jövőre tovább erősödhetnek a magyar családok – mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP-frakció szóvivője csütörtökön Budapesten, a kormánypártok nevében értékelve a jövő évi költségvetést.

Fotó: MTI/Kovács Attila, archív

Fotó: MTI/Kovács Attila, illusztráció

Nacsa Lőrinc újságíróknak nyilatkozva kifejtette: a legkisebb közösség a család, amire a jövő alapjaként, értékhordozó, értékteremtő „egységként” tekintenek, s amit segíteni, támogatni, védeni kell.

Hozzátette: a Fidesz-KDNP politikájában mindig a család volt az első, éppen ezért örömmel látták, hogy a jövő évi költségvetésben a legfőbb cél a családok megerősítése.

Rámutatott: újabb intézkedések, adócsökkentések segítik a következő esztendőben a magyar családokat. 2019-ben lesz kilencedik éve, hogy a családi adórendszer működik, ez már eddig is jelentős adócsökkentést jelentett a gyermekeseknek. Jövőre a kétgyermekesek családi adókedvezménye havi 40 ezer forintra fog nőni, ez már a duplája a három évvel ezelőtti összegnek – részletezte a kormánypárti képviselő.

Nacsa Lőrinc kiemelte: minden eddiginél magasabb összeg, 242 milliárd fog rendelkezésre állni a családok otthonteremtésének támogatására. A családot alapítókat is támogatják, a többi közt a friss házasok adókedvezményével, a hároméves gyessel vagy a gyed extrával.

A kormány jövőre is biztosítja több százezer gyermek számára az ingyenes étkezést és az ingyenes tankönyvet. Folytatódnak a bölcsőde, az óvoda- és iskolafejlesztési programok, 10 milliárd forint áll rendelkezésre családbarát szülészetek kialakítására.

A kormánypárti politikus rögzítette: a Fidesz-KDNP pártszövetség álláspontja egyértelmű, a bevándorlók helyett a magyar családokat kívánják támogatni, hogy olyan környezetet hozzanak létre, ahol minden pár meg tudja hozni döntését a gyermekvállalásról, és ahol a kívánt gyermekek minden esetben megszülethetnek.