Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Juhász Hajnalka (KDNP) arról beszélt, hogy a jelenlegi brüsszeli olajembargós javaslat teljes mértékben lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Hangsúlyozta: a magyar kormány eddig öt brüsszeli szankciós csomagot támogatott, de Magyarország energiaellátásának biztosítása „vörös vonal”. A háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni – jelentette ki hozzáfűzve, hogy a szankciós csomag csak akkor támogatható Magyarország részéről, ha a csővezetékes szállítás kivételt kap alóla.

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára Magyarország energiaellátását és energiabiztonságát stratégiai kérdésnek nevezte, és úgy vélte: az embargós brüsszeli javaslat „sokkal jobban fájna nekünk”, mint az oroszoknak.

A javaslat valójában egy súlyos problémát kreál, azonban semmilyen megoldási javaslatot nem ajánl. Hozzátette: ha a brüsszeli embargós javaslat megvalósul, akkor a magyar kőolajfinomítói technológiát 500-550 millió eurós költséggel át kellene alakítani, emellett 200 millió eurós beruházással meg kellene növelni a Horvátországból érkező kőolajvezeték kapacitását, valamint a magyar gazdaságot és energiaszektort 15-18 milliárd eurós költséggel modernizálni is kellene. Öt év és rengeteg pénz elköltése után ennek eredménye az lenne, hogy az üzemanyag jelentősen drágulna – jelezte.

Korábban írtuk