Válaszra sem érdemes, mivel nem más, mint személyes bosszú, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök nem támogatta őt, amikor az elnöki posztért indult négy éve – így reagált Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken a Twitteren arra, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke szerint Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban (EPP).

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Kovács Zoltán üzenetében azt írta: a személyes bosszút csak még egyértelműbbé teszik a migrációval kapcsolatos nézetkülönbségek. A magyar kormány soha nem fogja elfogadni azt a migrációpárti álláspontot, amelyet Juncker képvisel – tette hozzá.

Jean-Claude Juncker a Le Monde című francia napilapnak adott, péntek délután megjelent interjúban egyebek mellett azt mondta: „Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban. (…) Még ha tisztelem is az embert, sok összeférhetetlenséget látok aközött, amit mond és azon kereszténydemokrata értékek között, amelyeken az EPP alapul. Hacsak nem szavatolja nekünk, hogy tiszteletben tartja az EPP alapértékeit és választási programját.” 

A szeptember 19-20-i salzburgi informális EU-csúcs előtt tartott EPP-csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker már kezdeményezte a Fidesz kizárását az EPP-ből. 

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ezzel kapcsolatban sajnálatosnak nevezte, hogy az EB elnöke ezt a javaslatot akkor tette meg, amikor Orbán Viktor már nem tartózkodott a teremben, mert el kellett mennie egy négyszemközti találkozóra Sebastian Kurz osztrák kancellárral. Ennek ellenére a kormányfő távollétében lezajlott vitán az EPP csúcstalálkozójának résztvevői egyértelműen visszautasították az EB elnökének javaslatát, így nem kerül sor ilyen folyamat elindítására – emelte ki a miniszter. 2014 júniusában a brit mellett a magyar kormányfő nem támogatta az Európai Tanácsban Jean-Claude Juncker jelölését az EB elnöki posztjára.