Az emléknapon, csütörtökön reggel 8 órakor katonai tiszteletadás kíséretében koszorúzással és néma főhajtással emlékeznek a mártírokra Nagy Imre szobránál. A Vértanúk terén a korszakról szóló filmeket vetítenek.

A koszorúzáson részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, valamint Schmitt Pál köztársasági elnök.

A Vértanúk terén szabadtéri filmvetítésekkel várnak minden kedves érdeklődőt a szervezők 11 és 16 óra között. Olyan filmek kerülnek vetítésre, mint A főügyész felesége, Az Újmagyar siralom, vagy éppen a 2010-ben készült Nagy Imre-per, 1958 című alkotás.

Több évtizedes gyászt követően, 1989. június 16-án Nagy Imre egykori miniszterelnök és a jeltelen sírba temetett áldozatok végre valódi megnyugvásra lelhettek. Az esemény jelképezi a hazugság erőszakos, évtizedekig tartó hatalmának megszűnését, az igazság és a szabadság eszményeinek érvényre jutását. Az újratemetés méltó szimbóluma a rendszerváltozás igényének és a demokratikus Magyarország létrejöttének.

További információ a www.nagyimreemleknap.kormany.hu internetes weboldalon található.