Már akkor is hamis számlák alapján igényelt vissza áfát a nemrég börtönbüntetésre ítélt szocialista vállalkozó, Kabai Károly cége, amikor még Veres János pénzügyminiszter is tulajdonosa volt a fémvásárló társaságoknak.

A HVG szerint 2001-ben ítélte el a nyírbátori városi bíróság azokat a fémgyűjtőket, akik 1992 és 94 között hamis számlákat adtak Kabai cégeinek, a Bogát-Ferr és a Bogát-Metál Kft-nek. A szocialista vállalkozó pere csak idén szeptemberben zárult, ő 3 év börtönt kapott. Az 1997 előtti ügyeit azonban nem vizsgálták.

A Bogát-Ferr Kft.-t Veres János pénzügyminiszterrel közösen alapította Kabai, 1991 végén. A tárcavezető 95 májusáig volt tulajdonostárs a cégben. Kilépésekor már folyt az APEH-eljárás a valószínűsíthető áfacsalás ügyében. A nyomozást Kanta Tünde, a VPOP őrnagya állította le 1995-ben, éppen azon a napon, amikor az APEH megerősítette, hogy fiktív számlák alapján igényeltek vissza áfát.

Az akkori VPOP őrnagy bűncselekmény alapos gyanújának hiányára hivatkozott. A HVG megjegyzi: Kanta Tünde jelenleg a VPOP bűnügyi igazgatója. Az adócsalási ügyek 5 év után évülnek el. Veres János pénzügyminiszter a hetilapnak azt mondta: nem tudott arról, hogy korábbi cégei ellen adócsalásért büntetőeljárás indult volna, és nincs tudomása arról sem, hogy hamis számlák alapján igényeltek volna vissza áfát.

Veres rokona 25 milliós támogatást kapott

A Magyar Nemzet mai cikke újabb érdekes történetre derít fényt. Veres János pénzügyminiszter egyik rokona 2003-ban indított be egy családi vállalkozást, a Bogát-Fém Betéti Társaságot. Havonta legalább 500 darab rossz hűtőgépet szednek szét, hogy a fém alkatrészekből kohászati alapanyag legyen. Vámos Zsolt cégtulajdonos azt mondja, cége felfuttatásának nem volt köze ahhoz hogy rokona a pénzügyminiszternek. Az viszont tény, hogy a szerelőüzemet 50 millió forintos költségből építették, és a beruházás megvalósításához 25 millió forintos támogatást kaptak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanácstól, valamint a térségi munkaügyi központtól. Érdekes momentum, hogy a szerelőüzemből korábban fémet adtak el a szomszédos hulladéktelepre, amely Kabai Károly tulajdonában van.

(hírTV, Magyar Nemzet)