A napot két 500 m-es előfutam nyitotta. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású, címvédő női kajaknégyes első helyével egyből a fináléba kvalifikálta magát, s így már szinte biztos, hogy Magyarország e szám révén négy kvótát szerez a jövő évi, londoni játékokra. Mivel ebben a számban az első tíz egység indulási jogot szerez az olimpiára, a magyarok már csak abban a szerencsétlen esetben maradhatnak le a kvótákról, ha a fináléban esetleg beborulnak a vízbe vagy valamilyen okból kizárják őket.

Ugyanezen a távon a Kozmann György, Korisánszky Péter kenupáros harmadik lett, s így a női négyeshez hasonlóan egyenes ágon kvalifikálta magát a legjobb kilenc pénteki vetélkedésébe.

A folytatásban, 1000 m-en a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros és Csipes Tamara (K-1) egyformán első, a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs alkotta kenunégyes pedig második helyével biztosította helyét a második napi éremcsatákban.

Az ötkarikás számokban érdekelt Dombvári Bence (K-1), Vajda Attila (C-1) és Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős (K-2) egyaránt a délutáni középfutamban folytathatta szereplését, ezekben a versenyekben ugyanis a nagy mezőny miatt nem lehetett egyből a döntőbe jutni. A második fordulóban aztán Vajda ismét győzött, a páros pedig második lett, így mindkét hajó ott lesz a fináléban, és továbbra is harcban van a londoni indulási jog(ok)ért. Dombvárinak ugyanakkor nem sikerült továbblépnie, negyedik lett, így ő a vb második napján a B döntőben szállhat vízre, és biztosan nem szerezhet kvótát Magyarországnak.

A csütörtöki középfutamokat a Maty-éri pályán tekintette meg Schmitt Pál köztársasági elnök is.

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

(MTI Fotók: Kovács Tamás)

A két táv többi számában pénteken rendezik az elő- és középfutamokat.

„Bár K-1 1000 méteren már nem szerezhetünk kvótát, összességében elégedett vagyok a mai nappal – összegezte a nyitónapot Storcz Botond szövetségi kapitány. – Dombvári Bence húsz esztendejével még rutintalan volt ebben a hihetetlenül erős mezőnyben. C-1 1000 méteren Vajda Attila nagyon meggyőző volt, a legjobb időt produkálta, ami jó előjel a döntő előtt. Férfi K-2 1000 méteren szépen teljesítettek Dombi Rudolfék is, a középfutamban mutatott produkciójuk alapján reménykedhetünk benne, hogy ott lesznek majd az élen a németekkel együtt. Női négyesünk túl van a kötelező programon, bár az előfutamuk megmutatta, hogy a fehérorosz lányokkal ezúttal is számolni kell. És hogy mi a helyzet a többiekkel? C-4 1000 méteren egy nagyon egységes négyest láthattunk, véleményem szerint még ennél is több van Sáfrán Mihályékban. Női K-1 1000 méteren Csipes Tamara nagyon lazán, felszabadultan evezett, és női párosunk, vagyis Medveczky Erika és Sarudi Alíz is futamgyőzelemmel kvalifikált a döntőbe, véleményem szerint érmet várhatunk majd a lányoktól ebben a versenyszámban is.”

A paraversenyzők csütörtök délutáni döntői során Szabó Sándor (V-1 LTA) arany-, Pál Bence (K-1 TA) pedig bronzérmet szerzett 200 m-en. Szabó a V-1 TA, Pál pedig a K-1 TA számban lett dobogós. A táv egyformán 200 méter volt.

Rigó Imre a V-1 LTA kategóriában hetedikként ért célba.

A parakenuban a V-1 a kenut, a K-1 pedig a kajakot jelöli. Az A sérültségi kategóriába tartozók csak a vállukat tudják használni versenyzés közben, a TA-ban a válluk mellett a törzsüket is, és minimális lábmunka is megengedett, míg az LTA-ban indulók a törzsük és a vállaik mellett a lábukat is tudják használni.

A parakenu tavaly óta hivatalos versenyszám a kajak-kenu világbajnokságon, s a 2016-os riói játékokon már a paralimpia műsorában is szerepelni fog.

(MTI)