Fotó: youtube.com (képernyőfotó)
Kálló Gergely
Hirdetés

A Legfőbb Ügyészség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: az eljárás adatai szerint az európai parlamenti választások előtt, május 24-én Kálló Gergely három társával a Budapest közterületein tizennyolc hirdetőoszlopra és nyolc hirdetőtáblára kihelyezett választási plakátokat festékszóró sprayvel megrongálta, és ezzel több mint 280 ezer forint kárt okozott.

A nyomozás a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányságán indult, Kálló Gergelyt október 21-én kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Hozzátették: Kálló Gergelyt a február 16-án tartott időközi választáson országgyűlési képviselővé választották, ezért a nyomozást a rendőrség a Budapesti Regionális Nyomozó ügyészséghez tette át. A büntetőeljárást Kálló Gergely mentelmi jogának felfüggesztése esetén lehet lefolytatni – jelezte a vádhatóság.

A legfőbb ügyész indítványozta Boldog István (Fidesz) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mert a gyanú szerint jogellenesen befolyásolta uniós pályázatok elbírálásának eredményeit – tájékoztatta a Legfőbb ügyészség csütörtökön az MTI-t.
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt folytat eljárást – írták -, mert felmerült, hogy a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázataival összefüggésben bűncselekményeket követtek el.
A nyomozás során Boldog István országgyűlési képviselő érintettsége is felmerült – közölték. Hozzátették: az eljárás adatai szerint az országgyűlési képviselő a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.
A felmerült bizonyítékok alapján Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Boldog István országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A büntetőeljárás lefolytatására vele szemben csak a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség – tették hozzá.
Boldog István 2018-ban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4. számú egyéni választókerületben szerzett parlamenti mandátumot.