Az ellenzék azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a kata-törvényt.

Hirdetés

A kezdeményező 47 ellenzéki országgyűlési képviselőből többen nem vettek részt az ülésnapon: a DK-sok közül ketten – Gyurcsány Ferenc, Sebián-Petrovszki László -, a Párbeszédből hárman – Tordai Bence, Jámbor András, Mellár Tamás -, az MSZP-ből Gurmai Zita, a jobbikosok közül pedig Sas Zoltán maradt távol.

Ugyanakkor többen voltak olyanok is, akik nem írták alá a kezdeményezést, de ott voltak a rendkívüli ülésen.

Kanász-Nagy Máté (LMP) bírálta, hogy se a kormánypártok, se a kabinet egyetlen képviselője nem vesz részt az ülésen. Szerinte ez is mutatja, mennyire veszik komolyan a magyar emberek és a magyar társadalom problémáit az energia- és a klímaválság kellős közepén.

Korábban írtuk

Zöld fordulatot sürgetve az LMP politikusa arról beszélt: azonnal le kell állítani a paksi bővítést, szerződését fel kell mondani, az erre szánt pénzt a megújuló energiaforrások bevezetésére kell fordítani, az ezek telepítésére vonatkozó korlátozásokat pedig fel kell oldani.

Évi százezer ingatlant érintő épületszigetelési program indítása mellett azt sürgette, hogy a kormány adjon – akár önerő nélküli – támogatást a napelem-telepítésre, valamint vezessék be a havi ötezer forintos klímabérletet.