Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív, illusztráció)

Ugyanazok a szabályok vonatkozzanak a kannabisz-tartalmú termékek fogyasztására, mint az alkohol-tartalmú termékekére, erről szeretne népszavazást a Magyar Liberális Párt – fogalmazott a párt főpolgármester-jelöltje. Sermer Ádám kijelentette: megválasztása esetén azonnali hatállyal, helyi rendeletben dekriminalizálná a kannabisz birtoklását és fogyasztását Budapest közigazgatási területén.

Ennek érdekében országos mozgalmat hirdetnek, hogy „végre Magyarország is kövesse a fejlett nyugat-európai és amerikai példát, és nálunk is legalizálják a kannabiszt”. A mozgalom aláírást fog gyűjteni a népszavazáshoz, és részt vesz kannabisz-párti felvonuláson is.

Hirdetés

A közlemény eredeti szövege:

Az alkohol fogyasztására vonatkozó szabályokat alkalmaznák a kannabisz fogyasztására is a Liberálisok

Vonatkozzanak Magyarországon ugyanazok a szabályok a kannabisz-tartalmú termékek fogyasztására, mint az alkohol-tartalmú termékek fogyasztására, erről szeretne népszavazást kezdeményezni a Magyar Liberális Párt – jelentette be Sermer Ádám, a párt főpolgármester-jelöltje április 20-i sajtótájékoztatóján. Sermer azt mondta, hogy megválasztása esetén azonnali hatállyal, helyi rendeletben dekriminalizálná a kannabisz birtoklását és fogyasztását Budapest közigazgatási területén. A Liberálisok országos mozgalmat szerveztek a Legalizálj!-kampány mögé annak érdekében, hogy végre Magyarország is kövesse a fejlett nyugat-európai és amerikai példát, és nálunk is legalizálják a kannabiszt. A mozgalom szombaton egész nap gyűjti az előzetes támogatói aláírásokat a népszavazáshoz, valamint részt vesz a Million Marijuana March nevű rendezvényen is. A Margitszigeten 16:30-tól egy közös, jó hangulatú piknikkel zárják a programokat 420 alkalmából, amit világszerte a legalizációs törekvések napjaként tartanak számon. A piknik célja, hogy felhívja a figyelmet a rekreációs kannabisz-fogyasztás veszélyeire – a megnövekedett étvágyra és a jó hangulatra.

Radó Bence, a Liberális Fiatalok Társaságának (LiFT) alelnöke a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a kannabisz fogyasztásának egészségügyi kockázata jóval alacsonyabb a dohányzásnál és az alkoholfogyasztásnál.

Miközben az állam „súlyos milliárdokat zsebel be az alkoholra kirótt adóból, a kannabisz fogyasztását tűzzel-vassal üldözik” – hangsúlyozta. Radó szerint itt lenne az ideje, hogy legalizációval végre a kannabisz fogyasztását is törvényes útra tereljék, ahogy arra számos pozitív példát találunk a világon. „Szeretnénk elérni, hogy a kannabisz tartalmú termékeket legálisan és ellenőrzött módon lehessen megvásárolni, az ebből befolyó hasznot pedig a bűnözők helyett az állam arassa le” – mondta Radó, hozzátéve: a legális, és így biztonságos kannabisz-tartalmú termékek forgalmazására a Nemzeti Dohányboltok ideális rendszerként már most is rendelkezésre állnak.

Sermer Ádám és Radó Bence sajtótájékoztatóját élőben közvetítette a Liberális Fiatalok Társasága Facebook-oldalán: