A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezetője azt mondja, hogy december 17-én reggel 6 órától határozatlan ideig meghirdetik a sztrájkot. A VDSZSZ nem fogadta el tegnap a szaktárca megállapodás-tervezetét, és a vasúti mellékvonalak megtartása, az egészségügyi törvény visszavonása, és a változatlan nyugdíjszámítás mellett sztrájkol.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vasúti mellékvonalakról szóló megállapodás-tervezetét három vasutasokat képviselő szakszervezet tegnap aláírta. A minisztérium államtitkára Garamhegyi Ábel szerint őket megnyugtatta a megállapodás: – 26 mellékvonal tekintetében megállapodásban rögzítve megrendeltük 2007-2008 menetrendi időszakra a közszolgáltatást. További 12 mellékvonal esetében pedig a májusi menetrendváltásig rendeltünk közszolgáltatást.

A legtöbb vasúti dolgozót képviselő szakszervezet, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szerint azonban a 26 vonalra megrendelt szolgáltatást az érintett forráshiányos önkormányzatoknak kell majd kifizetnie, s ez szerintük egyet jelent az említett 26 vonal megszűnésével. Az érdekképviselet azt is szerette volna, ha a minisztérium pótolja az elmaradt fejlesztéseket is, és olyan menetrendet készít, amelyben a szárnyvonalak is aktív szerepet kapnak. A VDSZSZ elnöke Gaskó István tehát nem írta alá a megállapodást. A VDSZSZ egyébként december 17-én akkor is sztrájkolna, ha aláírták volna a megállapodást. Készülnek a sztrájkra a társadalombiztosítási rendszer, illetve a nyugdíjrendszer átalakítása miatt. Ma megkezdték a tárgyalást a munkáltatóval a még elégséges szolgáltatásokról. A tárgyalások nem voltak sikeresek. Holnap délben folytatódnak. A törvény szerint megállapodási kényszer nincs, így, ha az elégséges szolgáltatásokról nem sikerül a munkáltatóval megállapodni, Gaskó István szerint nagyon nagy lesz a káosz a vasúti közlekedésben.

(MR)