A magánnyomozó cég, a Finder Bt. titkos és szigorúan bizalmas nyomozásról szóló javaslata termékeny talajra hullott. A finanszírozás egy milliárdos mecénás, a szocialista padsorokban helyet foglaló szociáldemokrata pártelnök, Kapolyi László kezébe került. A pénzügyi szempontokon túl Kapolyi személye lehetett az a garancia, amely biztosíthatta a Finder javaslatában megfogalmazott cél teljesülését: „a hálózat hatékony működtetéséhez a szervezet legitimitását alátámasztó olyan megbízással kell a szakirányítást végző vezetőket ellátni, amely valójában kifejezi a politikai és hatalmi akaratot”.

A javaslatot tett követte, a felek – a Finder és Kapolyi cége, a System Consulting – 2002. december 18-án megkötötték a megbízási szerződést. Ezt pár hónappal később ugyanezzel a tartalommal úgy módosították, hogy a szerződő fél Kapolyi László magánszemély volt. Ebben pontosították és szabályozták a Finder Bt. ajánlatát, amelyből az is kitetszik, hogy mindketten – Stocz Gyula üzletvezető és Kapolyi László – gyümölcsöző együttműködésre számítottak. (Az MTV Híradójának értesülése szerint a magánnyomozó cég nevében az a Gubuznai Zoltán járt el, aki korábban az APEH-ben dolgozott elnöki tanácsadóként. Simicska Lajost, az adóhatóság volt vezetőjét tehát épp egykori tanácsadója akarta levadászni. Gubuznai jelenleg előzetes letartóztatásban van, a rendőrség Csányi Sándor OTP-vezető zsarolásával gyanúsítja.)

A szolgáltatás tartalmát a következőkben fektették le: „stratégiai tervezés, szaktanácsadás, bizonyítási eszközök felkutatása, rögzítése, a bizonyítási anyag egyenkénti értékelése, a bizonyítékok együttes értékelése, szavahihető tanúk felkutatása, a tanúk által közölt bizonyítékokhoz kapcsolódó értékelés, különös tekintettel az észlelt tények és a tanúk következtetéseinek elhatárolására, rajtaütések megszervezése és lebonyolítása az eljáró szakhatóságokkal”.

Rögzítették az időpontokat, és a feladatoknak ésszerűbb határidőt szabtak az előzetes javaslathoz képest, amelyik fél év alatt a vádlottak padján akarta tudni a célszemélyeket: „A stratégia és taktika elfogadása megbízóval és az érintett együttműködő környezettel: 1 hónap. Erre épül, s már a kezdetektől zajlik a tervek végrehajtása, utóellenőrzése, amelynek határideje: 3 hónap, amely munkavégzési idő, igény szerint, meghosszabbítható (2 év).” Ugyanezen a napon Kapolyi László meghatalmazást bocsátott ki a Findernek, hogy ügyükben „a szerződésben foglaltak szerint teljes jogkörben eljárjon”.

Érdemes belepillantani a titkos nyomozás költségvetésébe is. Eszerint a csapat hat fő szakértőből és két fő szakirányítóból áll. Míg előbbiek havi félmillióért dolgoznak, utóbbiak havi két és fél millióért irányítják a bizalmas nyomozást. Valószínűleg a későbbi viták elkerülése céljából a szerződésben a felek megjegyzésként rögzítették, hogy az adatok HUF-ban – azaz hazai pénzeszközben – értendők. „Telekommunikációs költségekre” fejenként, áfa nélkül havi 50 ezer forintot, a közlekedés és a szállás költségeire pedig havi 200 ezer forintot terveztek a vadászok. Utóbbinak talán az lehet a magyarázata, hogy a cég irodája ugyan Budapesten volt, s a célszemélyek is a fővárosban laktak-laknak, ám a Finder Bt. karcagi cég. Beszédes adat az is, hogy a 2000-ben alapított Finder Bt. a nulláról indult, alapítóinak tapasztalatukon kívül egyebük nem lehetett. Vezetői ugyanis egyszeri informatikai beruházásra 15 millió forintot tartottak szükségesnek, 30 milliót pedig „előzetes, egyszeri offenzíva-keret információ-vásárlásra” kértek. Ezt újabb, kétszer tíz milliós tétel követte, amelyre – idézve a dokumentumokban fellelhető szakzsargont – „megújuló offenzíva-keret információ-vásárlás” miatt volt szükség. A rezsiköltségek tehát áfa nélkül összesen 95 millió forintot tettek ki.

A szerződés aláírását követő napokban, 2002. december 23-án „előteljesítés” címén a Finder Bt. kiállított egy 55 millió forint plusz áfáról szóló számlát Kapolyi cége, a System Consulting Rt. részére, s az akció máris indulhatott.

(Magyar Nemzet)