Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Tarlós István „kilenc év szendergés után felébredt” a kampány zajára, és elkezdett úgy viselkedni, mintha „főpolgármester lenne”. Hétfőn környezetvédelmi biztost nevezett ki és lépni kívánt a légtérzaj miatt is – tette hozzá a politikus.

Az Andrássy úton álló fákra azonban kimondták a halálos ítéletet – folytatta Karácsony Gergely, hangsúlyozva: nem azzal, hogy kivágják őket, hanem azzal, hogy az elmúlt években nem gondoskodtak róluk megfelelően. Közölte, főpolgármesterré választása után növelné a zöldterületek arányát.

Soproni Tamás VI. kerületi ellenzéki polgármester-jelölt azt mondta, hogy az Andrássy úti fák nem csak közös örökséget, de közös felelősséget is jelentenek, az elmúlt években azonban elhanyagolták a területet. Felhívta a figyelmet, hogy a kilencvenes és kétezres években még gondosan ápolt gyepet műfűre cserélték, a fák pedig az ápolás hiánya és a légszennyezettség miatt kerültek rossz állapotba.

A politikus vállalta, hogy egy ellenzéki győzelem után a kerületben tízezer négyzetméterrel növelik a zöld felületeket és több utcában is intenzíven fásítanak.

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely azt mondta, a zuglói Pillangó park felújítása során egyetlen fát sem vágtak ki a beruházás miatt, sőt háromszáz újat ültettek. Újabb kérdésre annyival pontosított, hogy a hatvanas-hetvenes években társadalmi munkában ültetett fák egy része olyan rossz állapotban volt, hogy azokat el kellett távolítani. Hangsúlyozta, hogy a parkban így is több ezer fa áll.

Kérdezték, hogy kampánynyitó beszédében miért nem tért ki az általa vezetett kerületre. Azt felelte, hogy budapesti terveiről beszélt, amelyek nagy mértékben a zuglói polgármesterként elért eredményein alapszanak. Újabb kérdésre példaként említette, hogy polgármestersége alatt az összes zuglói közparkot és számos óvodát felújítottak, létrehozták a kerület legnagyobb szabadidős sportpályáját és játszóterét, a közvilágítás kiépítésével javították a közbiztonságot, valamint Magyarország „legprogresszívebb szociális hálóját” léptették életbe.

A zuglói parkolási rendszer napi egymillió forint nyereséget termel – szögezte le a főpolgármester-jelölt. Hozzátette, a parkolási rendszer veszteségéről szóló szórólapokat fideszes aktivisták rakják ki és azok az irományok hazugságot állítanak.

Kikérték a véleményét a Jobbik önkormányzati választási programjáról is, miután az azt bemutató Sneider Tamás pártelnök fontosnak nevezte, hogy csak írni-olvasni tudó, alapvető matematikai műveletekkel boldoguló, súlyos bűncselekményt el nem követett ember lehessen a jövőben polgármester.

Karácsony Gergely azt felelte, hogy a budapesti ellenzéki összefogás jelöltjei között senkit nem ítéltek el jogerősen büntetőügyben.

A sajtótájékoztató végén a kérdezni készülő Pesti Srácok újságírójával közölte, hogy az orgánumnak soha nem fog nyilatkozni. A sajtótájékoztató után kisebb vitába keveredett az újságíróval, akinek azt mondta, vele személyesen az a problémája, hogy néhány nappal Heller Ágnes halála után azon „poénkodott”, hogy ki a legnagyobb élő filozófus.

A Főkert már megkezdte a szakmai egyeztetést az Andrássy úti fák megóvásáért

A Főkert Nonprofit Zrt. már megkezdte a sokoldalú, szakmai egyeztetést, hogy biztosíthassa az Andrássy úti fák megfelelő életterét – közölte Szabó József környezetvédelemért és zöldpolitikáért felelős főpolgármesteri biztos kedden az MTI-vel.

A főpolgármesteri biztos Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt keddi, sajtótájékoztatón elhangzott mondataira reagált, aki szerint az Andrássy úton álló fákra kimondták a halálos ítéletet azzal, hogy az elmúlt években nem gondoskodtak róluk megfelelően.

Szabó József azt írta: az Andrássy úti fák gyökerei jelenleg a kisföldalatti födémmagassága, valamint egyéb, közúti forgalomtechnikai akadályok miatt nem rendelkeznek kellő mélységű élettérrel. Erre a problémára szakmai és műszaki megoldás lehet, ha a kisföldalatti tervezett felújítási munkálataival egyidejűleg kerül sor a teljes fasor rekonstrukciójára, amelyről az érdemi tervezői egyeztetést a Főkert már szintén megkezdte.

A Karácsony Gergellyel közös sajtótájékoztatóján Soproni Tamás VI. kerületi ellenzéki polgármester-jelölt kifogásolta, hogy az Andrássy úti, a kilencvenes és kétezres években még gondosan ápolt gyepet műfűre cserélték, a fák pedig az ápolás hiánya és a légszennyezettség miatt kerültek rossz állapotba.

Szabó József erre reagálva közleményében úgy fogalmazott: a Főkert az „elmúlt évek során az Andrássy úton többször is újrafüvesítette az említett szakaszt, azonban a megnövekedett urbanizációs hatásoknak, valamint az arra járók és a területen kutyát sétáltatók nem megfelelő zöldterület-használata miatt, ezen zöldítések nem voltak sikeresek”. A „saras és a városképileg nem megfelelő állapot” megszüntetésére született kísérleti jelleggel az a megoldás, hogy egyes, kiemelten igénybe vett szakaszokra műfüvet tettek.

A főpolgármesteri biztos elfogadhatatlannak tartja a felvetést, hogy az Andrássy úti, rossz állapotban lévő fák kivágása politikai és nem szakmai indokok alapján történik.

Szabó József hozzátette: a fővárosi kertészet Magyarország legrégebbi és egyben legnagyobb szakmai tapasztalattal bíró társasága nem vág ki egészséges fákat a hatáskörében lebonyolított zöldterületi-fejlesztések során.

Sajnálatosnak tartják, hogy a közgondolkodásban összemosódott a fakivágások és a balesetveszélyes fák szükségszerű kivágásának fogalmi rendszere.

A főpolgármesteri biztos megjegyezte: a jövőben kiemelt feladatának tekinti ezen fogalmak tisztázását és érthetővé tételét mindenki számára.

A Tarlós István főpolgármester által meghirdetett nagyszabású fatelepítési program keretében, a Főkert az elmúlt 2,5 évben közel tízezer új fát ültetett városszerte, melyeknek több mint 97 százaléka megeredt és növekedni kezdett a folyamatos és szakszerű ápolásoknak is köszönhetően – közölte.

Hozzátette: felvetődik a kérdés, hogy a XIV. kerületi Pillangó parkban történt fejlesztés miatt, a közel 100 fa kivágása előtt Karácsony Gergely miért nem tartott ott sajtótájékoztatót.