A főváros rövidített ünnepi műsora március 15. alkalmából

Jó lett volna közösen ünnepelni ma, azonban a járványhelyzet közbeszólt. Ezekben az időkben talán még fontosabb az a társadalmi összefogás, amelyet 1848. március 15-én az ország megtapasztalhatott. A legfontosabb dolgokban: a nyelvünkben, a kultúránkban, a múltunkban és a jövőnkben, a kudarcainkban és a sikereinkben egyek vagyunk. Az elhalasztott rendezvény helyett szerettünk volna üzenni nektek. Fogadjátok szeretettel a főváros rövidített ünnepi műsorát, Csákányi Eszter és Herczku Ágnes közreműködésével. Ne feledjétek, ahogyan Budapest, úgy a kokárda is mindenkié!

Gepostet von Karácsony Gergely am Sonntag, 15. März 2020
Hirdetés

A felhőtlen közös ünnepléstől nem csak a járványveszély foszt meg minket; évek óta lehet az a zavarba ejtő érzésünk, amikor elolvassuk az 1848-as forradalom tizenkét pontját, hogy az mennyire aktuális, sőt, hogy egyre inkább az – értékelt a Facebook-oldalán közzétett ünnepnapi videóban vasárnap a főpolgármester.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „harminc éve úgy akartuk, hogy ez ne így legyen, mégis ennek a békés és vidám polgári és hazafias ünnepnek az üzenete, úgy tűnik, egyre távolabb van tőlünk, talán távolabb mint 1989-90-ben. Budapest megint rebellis város, lázadó polgárok városa, hiszen a megnyirbált szabadság, a fokozódó egyenlőtlenség idején, egy testvérietlen, embert az emberrel, magyart a magyarral szembefordító államban igenis lázadással ér föl, hogy tavaly októberben mi, budapestiek újra a szabadság, az egyenlőség és a testvériség mellett tettünk hitet.”

Ezen a napon azért tűzünk kokárdát a szívünk fölé, hogy emlékeztessük magunkat és megtanítsuk a gyermekeinknek is, hogy a legfontosabb dolgokban: a nyelvünkben és a kultúránkban, a múltunkban és a jövőnkben, a kudarcainkban és a sikereinkben egyek vagyunk – mondta a fővárosi önkormányzat ünnepi videójában a főpolgármester.

Március 15. jelképe annak, hogy a nemzeti szuverenitás és a társadalmi fejlődés nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő fogalmak – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, 1848 egyszerre volt a haladó elit és a jogfosztott tömegek lázadása, egyszerre volt Széchenyié és Petőfié.

Ott és akkor megszületett az a társadalmi összefogás, amire azóta is nagy szükségünk lenne. Különösen most a bajban, a járványveszély idején, amikor „a napnál világosabban derül ki, hogy össze van kötve a sorsunk, itt ebben a hazában és a világ minden részén” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy a főváros idén a Lánchidat választotta a március 15-i ünnepsége szimbólumává. Azt a hidat, amelynek a felújítása a város egyik legfontosabb feladata, és amely szimbóluma annak, hogy „volt idő, amikor a hidak építése, és nem az árkok mélyítése volt a nemzeti cselekedet” – mondta.

A fővárosi önkormányzat már több mint egy hete lemondta az önkormányzati ünnepséget az új vírus okozta járványhelyzetre való tekintettel, helyette Karácsony Gergely és – az eredetileg tervezett ünnepségre meghívott fellépők közül – a Kossuth-díjas Csákányi Eszter színésznő és Herczku Ágnes népdalénekes a vasárnap közzétett videóban emlékeztek meg a 1848-as forradalomról.

„Ahogy Budapest, úgy a kokárda is mindenkié!” – zárult Karácsony videója.