Lehet más a politika szocialistákkal?

Hirdetés

A Párbeszéd Magyarországért 2013 januárjában alakult az LMP pártszakadása után. Az LMP-ből kilépő tagok ugyanis nem értettek egyet azzal, hogy az akkor Schiffer András vezette párt nem lép szövetségre a bukott szocialista miniszterelnök, Bajnai Gordon vezette Együtt-tel.

A szakadárok döntésükkel az lmp-frakciót is bedöntötték, majd márciusban a frissen alakult Párbeszéd szövetséget kötött az Együtt-tel, mely később a szocialistákkal és a DK-val kiegészülve közösen indult a 2014-es választáson. Ekkor az Együtt-PM-nek mindössze négy, a Párbeszédnek csupán egy parlamenti mandátum jutott, amit Szabó Tímea vehetett át.

Az Együtt-PM egyébként a következő európai parlamenti választásokon is közösen indult, egy képviselőt, Jávor Benedeket bejuttatva az EP-be.

A 2018-as választási kampány kezdetén a szövetség még az MSZP-s Botka László miniszterelnök-jelöltségét támogatta, Karácsony azonban, ahogy egyre többen hagyták cserben Botkát, szintén beállt a sorba, és végül ő lett az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje. Az Együtt ekkor – mivel őket is elárulta Karácsony – azonnal szakított a Párbeszéddel.

Korábban írtuk

Az áruló Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjével nem ért el sikert a baloldal a 2018-as választáson, a Fidesz ismét kétharmados többséggel nyert.

Az egyetlen eredmény, amit a Párbeszéd fel tud mutatni, hogy 2019-ben Karácsony lett a budapesti főpolgármester, hiszen ezek után Karácsony és a Párbeszéd még a baloldali előválasztási színjátékot is elbukta.

A Párbeszéd a mai napig nem tudott meghatározó párttá válni, tagjai mégis számos botrányba keveredettek. Elég csak Karácsony Gergely ügyeire gondolnunk: a nyelvvizsgabotránytól, a diplomabotrányon át, a Városháza-gate-ig, és az előválasztási megfutamodásig. Ugyanakkor a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea múltja sem felhőtlen.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Origo oldalán.