Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

A főpolgármester azt írta: ők tartják magukat a programjukhoz, elveikhez, és ha úgy kell, megküzdenek érte.

„Zuglói polgármesterként és főpolgármester-jelöltként is nagyon világossá tettem, hogy a Városligetben nem szeretnék több betont” – fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy főpolgármesteri programjában szó szerint az szerepelt: „biztosítjuk a zöldterületek jogszabályi védelmét. Megtiltjuk a zöldterületek építési területté való átnyilvánítását”.

Erre szavazott a budapestiek többsége, ezt a programot hajtják végre – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely azt írta, volt egy röpke pillanat, amikor a miniszterelnök elfogadni látszott a választói akaratot. Akkor azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz. Ennek nyomán a testület már két határozatban világossá tette, hogy aminek az építése nem kezdődött el a Városligetben, az már ne épüljön ott meg. Beton helyett maradjon meg a zöldfelület, ezt akarják – nyomatékosította.

„Nem kezdünk fejlesztést a városvezetés támogatása nélkül. A Ligetben nem kezdünk új építkezést. Bízunk benne, hogy a városvezetés kész lesz érdemi párbeszédre a tényekről és egyszer támogatni fogja a PeCsa helyére tervezett Nemzeti Galériát, több zöldfelülettel” – írta Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár legújabb Twitter-bejegyzésében.

Korábban írtuk

A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy „az éjjel megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök kimondott szava semmis”.

A Városliget közpark. A közparkok a törvény szerint beépítésre nem szánt területek. A kormány megy szembe Magyarország törvényeivel és Orbán Viktor adott szavával – írta.

Hozzátette: „ennek a folyamatnak az lenne a vége, hogy kormányzati enklávé alakulna a Várból. Mindezt úgy, hogy a Városliget további beépítésének költségei az elmúlt hetekben is majd megháromszorozódtak.”

„A Nemzeti Galéria áttelepítésére szánt költségek már most meghaladják a 70 milliárdot és hol van még a vége? Ennyi pénzből minden egyes budapestinek, a csecsemőtől az aggastyánig ingyenes koronavírus tesztet lehetne biztosítani, legalább kétszer” – írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester közölte: a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére olyan javaslatot terjeszt, amely a programjuknak, az elveiknek és az egy évvel ezelőtt kinyilvánított választói akaratnak felel meg. „Ehhez minden körülmények között ragaszkodunk” – zárta bejegyzését a főpolgármester.

A kedden késő este megjelent kormányrendelet lényege, hogy a hatályba lépése után a főváros nem módosíthatja a rendeletbe emelt városligeti építési szabályokat, amelyek többek között rögzítik a parkban felépítendő épületek körét, valamint azt is, hogy a Városligetben a beépítés legnagyobb megengedett mértéke 7 százalék, a legnagyobb párkánymagasság 25 méter, a zöldfelület legkisebb mértéke pedig 65 százalék kell legyen, és ebből a teljes értékű zöldfelületnek el kell érnie a 61 százalékot.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az MTI-nek azt mondta, hogy a kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában, és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn. Hozzátette: a főváros által tervezett módosítás megszüntette volna az érdemi párbeszéd lehetőségét is, a kedden megjelent kormányrendelettel viszont megmaradt a dialógus esélye.