A főpolgármester azt írta szombaton a Facebookon, hogy nincs több idő várni: a magyaroknak járó pénzt haza kell hozni, ezért írt levelet Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek, ebben ismét kifejezte Budapest együttműködési szándékát.

Hirdetés

Emlékeztetett arra, hogy a miniszter a héten bejelentette, a kormány kész egyezségre jutni az Európai Bizottsággal.

„Örömteli hír, hisz így van esély, hogy utolsóként az EU-ban végre hazánk is hozzájusson az uniós forrásokhoz! Azonban újra ismétlem magam: jelen helyzetben sürgető és fontos lenne a főváros és a kormány közös cselekvése” – húzta alá Karácsony Gergely.

A levélben úgy fogalmazott: meggyőződése, és ebben a héten Brüsszelben, az Európai Bizottság több tagjával folytatott tárgyalásai is megerősítették, hogy az uniós támogatások okos és felelős felhasználásával Magyarország és Budapest is érdemi lépéseket tehet a gazdasági válság, az energiaválság és a klímaválság megoldására. „Ehhez azonban együtt kell működnünk” – hangsúlyozta a főpolgármester.

Korábban írtuk

Karácsony Gergely azt javasolta Navracsics Tibornak, hogy vonja be az önkormányzatokat és Budapestet az európai helyreállítási források felhasználásába. Ugyanakkor szükségesnek nevezte a fővárosi városvezetés által kidolgozott konkrét, európai forrásból finanszírozható tervek bemutatását a közösségi közlekedés fejlesztése, a lakhatási költségek csökkentése, valamint az energiaválság megoldása érdekében.

Továbbá azt is javasolja, hogy a miniszter vonja be az Európai Bizottsággal való tárgyalásokba Budapest és a fővárosi városvezetés európai kapcsolatrendszerét és uniós lobbierejét.

„A pénteken küldött levelemre már a válasz is megérkezett, amelyben Navracsics miniszter megerősítette, hogy a kormány tárgyal Brüsszellel, a velem való egyeztetésre pedig július második felében lesz lehetősége. Budapest addig is folytatja a munkát az európai partnereivel” – írta a főpolgármester.