Tarlós István főpolgármester szerint az utóbbi egy hónap történései azt bizonyítják, hogy Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje, Zugló polgármestere nem az a politikus, akinek a közvélemény előtt fel akarták tüntetni.    

Hirdetés

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata, archív

Tarlós István az Inforádió Aréna című műsorában hétfőn elmondta: szerinte ami az utóbbi egy hónapban történt, az azt jelenti, hogy „nagyjából vége van a légvárépítésnek”. „Bizonyos körnek” és a követőiknek szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy Karácsony Gergely „nem az, akinek a közvélemény előtt fel szerették volna építeni vagy talán nem is az, aminek gondolták” – fogalmazott.

A főpolgármester szerint Karácsony Gergellyel kapcsolatban több „elképesztő jelenség” is volt, kezdve a „zsidólistázások megpártolásával”, aztán Csepelt akarta elhelyezni Budapest északi szektorában, legújabban pedig a „parkolási probléma”.

Karácsony Gergely összekeveri a fővárosi parkolási rendszer és a zuglói fizetős parkolás üzemeltetésének kérdését – mondta Tarlós István, hangsúlyozva: centralizálni szeretné a fővárosi fizetős parkolást, és az ebből befolyó pénz döntően a közösségi közlekedés büdzséjébe kerülne. Közölte, a Fidesz és közte strukturális vita zajlik ebben a kérdésben, és az nem egyenlő azzal, ami Zuglóban történt.

„Az egy vicc”, hogy egy polgármester bejelentse, saját jelölő pártjának takargatnivalója van a kerületi parkolási szerződés ügyében, nem élve törvényes jogaival aláírja az általa kétségbevont megállapodást, és a kerület „brutálisan” veszteséges lesz – mondta Tarlós István.

Arra reagálva, hogy Karácsony Gergely vitára hívta, a főpolgármester közölte: nem érthető, mit akar, hiszen a baloldali előválasztás még nem is ért a végéhez. Továbbá miért kellene arról vitatkoznia, hogy Karácsony Gergely mondta-e azt vagy sem, amit több tízezer ember hallott egy tévében. Esetleg vitatkozzunk arról, hogy igazak-e azok a számok, amelyek a zuglói költségvetésből valók – vetette fel Tarlós István.

Szólt arról, Demszky Gábor korábbi szabaddemokrata főpolgármester mindig azzal piszkálta, hogy nem beszél angolul. „Én ezt sosem tagadtam, más időben szocializálódtam (…), más nyelvet is tanultam” – fogalmazott, megjegyezve, hogy szerinte Karácsony Gergely esetében ezt a kérdést nem fogják feszegetni. 

Tarlós István Puzsér Róbert független főpolgármester-jelöltet érdekes jelenségnek nevezte, aki egyáltalán nem érti „a rendszer működésének dallamát sem”.

A bulinegyeddel kapcsolatban Tarlós István elmondta: a Fidesszel „győzködik egymást”, hogy a főpolgármester – a budapesti rendőrfőkapitány véleményének kikérésével – bizonyos esetekben akár bezárással szankcionálhassa a botrányt előidéző szórakozóhelyeket. Önmagában már az is „rendkívüli visszatartó erővel bír”, ha van egy ilyen jogosítvány – tette hozzá.

Tarlós István beszélt arról is, hogy újbóli főpolgármesterré választása esetén összevonná a főváros vizes cégeit.