Karácsony Gergely főpolgármester a főváros első Idősek Információs Pontjának megnyitóján a Városháza épületében 2022. június 7-én. MTI/Soós Lajos (szerk.)
Hirdetés

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes csütörtökön a Spirit FM Aktuál című műsorában jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintje (Cities Energy Saving Sprint) nevű brüsszeli kezdeményezéshez, amelyet az Európai Bizottság, a Polgármesterek Szövetsége – Európa és a Régiók Európai Bizottsága nevű szervezetek indítottak el.

A kezdeményezés célja, hogy az önkormányzatok és a regionális kormányzatok csökkentsék az energiafogyasztásukat, méghozzá a nyári időszakban, a fűtési szezont megelőzően.

A cél a klímaváltozás elleni küzdelem és az Ukrajnával való szolidaritás, ugyanis brüsszel a következményekkel nem törődve elhatározta, hogy Európa mind jobban függetlenedik az orosz energiahordozóktól.

A nemrég elfogadott olajembargó alapján az orosz olaj európai importja hamarosan jelentősen lecsökken: csupán néhány közép-kelet-európai uniós tagállam kapott átmeneti időt az orosz olajról való leválásra, köztük hazánk is. A többi EU-tag 2023-tól nem importál kőolajat Oroszországból.

Korábban írtuk

A következmények már most látszanak: elszabaduló energiaárak, szorongató infláció. Mindeközben az oroszok nevethetnek a markukba, ugyanis a megdrágult energiahordozókat eladják kínának és más ázsiai országoknak.

Az energiatakarékossági sprinthez kapcsolódó felhívást május 30-án tette közzé a Régiók Európai Bizottsága, a közleményben Tüttő Katát is idézték, aki a szervezet Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságának elnöke is egyben.

– Felhívom helyi és regionális közösségeinket, hogy csatlakozzanak a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez, amely növelni fogja az energiatudatosságunkat – olvashatóak Tüttő szavai.

A program dokumentációja az alábbi pontokat sorolja fel a kívánatos intézkedések között:

  • A középületek fűtésén és hűtésén való spórolás: télen csak 18 Celsius fokra lehet felfűteni, míg nyáron 25 fokig lehet lehűteni az épületeket;
  • Korlátozzák az üzletek kivilágítását és a közvilágítás idejét;
  • Rendszeresen autómentes napokat tartanak;
  • Több autómentes övezetet alakítanak ki;
  • Csökkentenék a sebességhatárokat;
  • A közszolgáltatások leállítását vagy korlátozását javasolják – például uszodák, sportközpontok, múzeumok – a magas energiaárak miatt.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Origón olvashatnak.