Ezt a megállapodást Karácsony szerint az Országgyűlés felrúgta, amikor elfogadta a Fudan-törvényt. A főváros emiatt nem tud mást tenni, mint jelzi, hogy Budapest tartja magát a megállapodás szövegéhez és szelleméhez, és ha ellehetetlenül a Diákváros, az „visszafordíthatatlan folyamatot eredményez” – közölte a főpolgármester–miniszterelnök-jelölt-jelölt.

Hirdetés

A jogi kötőerővel kapcsolatban kifejtette: a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel folytatott tárgyalásai alapján egyértelmű, hogy nem rendeznek ott világbajnokságot, ahol nem támogatja azt a helyszínül kiválasztott város.

A kormánypárti képviselők azt mondták, hogy a városvezetés kampánytémává tette a világbajnokságot, és egyébként sincs jogi relevanciája annak, ha a főváros visszavonja a hozzájárulását. A kormánypárti képviselők szerint az EBP-program folytatására van forrás, mindössze a kifizetés csúszik.

A közgyűlés 18 igen szavazattal, 13 nem ellenében megállapította, hogy a kormány megszegte ígéretét azzal, hogy a Budapesti Diákvárosnak szánt területeket a kínai egyetemet fenntartó alapítványnak kívánja ingyenesen átadni, továbbá nem biztosította a területen tervezett beruházások tervezésének átláthatóságát.

Korábban írtuk

A közgyűlés ezért úgy határozott, hogy Budapest nem kíván a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni, ha az eredetileg a diákvárosnak szánt területet a kormányzat átadja a kínai egyetem fejlesztéséhez. A Momentum javaslatára az is bekerült a határozatba, hogy akkor sem kíván a főváros a vb házigazda városa lenni, ha a kormány nem gondoskodik az Egészséges Budapest Program folytatásáról, vagy nem tartja be a megállapodás más pontjait.

A közgyűlés ezért felkérte a főpolgármestert, hogy ha a területet a kormányzat mégis átadja az alapítványnak, akkor a főpolgármester tájékoztassa a közgyűlés döntéséről a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget.

Arra is felkérték a főpolgármestert, hogy folytasson tárgyalást a kormánnyal az eredeti megállapodásban foglaltak haladéktalan megvalósításáról, a kormányt pedig arra, hogy a Fudan-népszavazás eredményéig ne hozzon semmilyen, az egyetem megvalósítását célzó intézkedést, és gondoskodjon az EBP végrehajtásáról.

Hosszas vita volt arról, hogy a DK-s főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet határozati javaslata, amely szerint a közgyűlés „kifejezi szándékát” a hozzájárulás visszavonására, nem „üti-e” a párbeszédes főpolgármester – momentumos módosítókkal – elfogadott határozati javaslatát.

A Fidesz-KDNP frakció tagjai szerint jogi nonszensz lenne, ha elfogadnák a DK-s javaslatot, és a helyzetet senki nem tudná értelmezni, miközben annak egyébként sem lehet semmi relevanciája, hiszen a főváros nem volt az atlétikai vb-ről szóló megállapodás aláírói között.

A főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet szerint azonban nincs ellenmondás a két javaslat között, utóbbi szerint azért, mert az csak a szándék kifejezéséről szól.

A közgyűlés végül – egy rövidebb frakciószünet után – 6 igen szavazattal, 17 nemmel és 8 tartózkodással – nem fogadta el a DK-s határozati javaslatot.