Az intézet által az MTI-hez is eljuttatott közlemény szerint arra a kérdésre, hogy „ki vezette eddig jobban Budapestet”, Tarlóst a fővárosiak 46 százaléka, a regnáló főpolgármestert csak 26 százaléka választotta.

Hirdetés

Megjegyezték: „régóta tudott tény”, hogy Karácsony Gergely népszerű politikus, akinek „imázsát konkrét ügyek sem tudják csorbítani”. Megállapították ugyanakkor, hogy a népszerűségből nem következik az elégedettség, s az újraválasztás automatikusan. Abban a kérdésben, hogy maradjon-e a következő választás után Karácsony Gergely vagy ne, 40-40 százalékos döntetlen alakult ki a két tábor között.

A Nézőpont Intézetnek az önkormányzati választás évfordulójára készített kutatása szerint a fővárosiak 48 százaléka kedveli és 42 százaléka nem kedveli Karácsony Gergelyt; az arányszámok megegyeznek a tavalyi főpolgármester-választás végeredményének arányszámaival.

Azt írták: a változatlan támogatottság azért is érdekes, mert az elmúlt egy évben „kevés látványos és fontos döntést hozott az új városvezetés”, amellyel elégedettek lennének a budapestiek.

Korábban írtuk
Hirdetés
Hirdetés

„A nehezen kialakuló városházi koalíció először a BKK vezetőváltásával, később a rakpart szimbolikus lezárásával, s végül a koronavírus járványügyi, majd gazdasági nehézségeinek kezelésében mutatott inaktivitással hívta fel magára a figyelmet” – olvasható a kommünikében.

Úgy folytatták: ezekben az ügyekben sodródott a fővárosi vezetés, „de saját témáival sem volt sokkal sikeresebb”. A hajléktalanpolitika ügyében nem érez a többség kora ősszel romlást, a fővárosiak 37 százaléka nem lát több fedél nélkülit az utcán, mint korábban (22 százalékuk igen) – tették hozzá. A Nézőpont szerint ugyanakkor a kerékpársávok ügyében nincs többsége a főpolgármesternek. A budapestiek 55 százaléka szerint rossz döntés volt „ideiglenes kerékpársávok felfestése több forgalmas útszakaszon” (36 százalékuk szerint viszont jó). A forgalomlassító intézkedések szintén nem örvendenek nagy támogatásnak, a fővárosiak 43 százaléka szerint született jó döntés (38 százalék szerint nem).

„Így egy év távlatából kijelenthető, Karácsonynak nincs sikertörténete” – értékelt az intézet. Hozzátették: „a főpolgármester hiányzó eredményei magyarázhatják a már említett népszerűség alapján meglepően gyenge szereplését az elődjével összevetve”.