Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

„»A Lánchíd mind egészében, mind részeiben nagyon rossz állapotban van (…) már most balesetveszélyt okoz (…) a Lánchíd tervezett felújítása – az előkészületekhez szükséges legrövidebb időn, mától (2019. december 10-től) számítva 6 hónapon túl – tovább nem halasztható (…) a beavatkozás halasztása a várható költségeket drasztikusan növeli…« Az idézett mondatok a Lánchíd rendkívüli hídvizsgálati szakvéleményéből származnak. A jelentés elkészítését még Tarlós István főpolgármester kezdeményezte, de az már Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt, 2019. december 10-én készült el. A szakemberek figyelmeztetése már akkor is világos volt: a Lánchíd felújítása nem tűrhet halasztást, minden késlekedés a költségek potenciális növekedésével járhat” – írja a Mandiner, hozzátéve, hogy a jelentést az új városvezetés is hivatkozásra méltónak tartotta, például 2020. január 4-én a BKK ez alapján tiltotta le a hídról az 5 tonnánál nehezebb, közösségi közlekedésben részt nem vevő járműveket.

„Ehhez képest szembeötlő, hogy nemhogy a beruházást sürgető jelentés elkészültétől számított fél éven belül, de még egy éven belül sem sikerült eredményesen lezárni a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást” – teszi hozzá a portál.

A Mandiner cikke emlékeztet: a kormány már 2018 szeptemberében döntött a híd rekonstrukciójának támogatásáról, illetve lefolytattak egy Tarlós István alatt megindított közbeszerzési eljárást, azt a BVH Városüzemeltetési Holding Zrt. az önkormányzati választások után, 2020. január 21-én fedezethiányra hivatkozva eredménytelennek nyilvánította.

„Bár a BKK és a főpolgármester 2021. január 18-án kiadott győzelmi jelentése szerint eredményesen lezárult a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás, a bizonyítvány nem túl rózsás. A nyertes A-Híd Zrt. ugyanis bruttó 26,75 milliárd forintért végezheti el a munkát. Összehasonlításul: ugyanezt a munkát az eredménytelennek nyilvánított közbeszerzés szerint 5 milliárd forinttal olcsóbban is megcsinálta volna ugyanaz a cég”

– teszi hozzá a Mandiner cikke, amely teljes terjedelmében ITT olvasható.

Érdekesség, hogy mint a Magyar Nemzet a cég honlapján ma is látható képgalériában kiszúrta: a szocialista Tüttő Kata a főpolgármester-helyettesi kinevezése után alig két héttel részt vett az A-Híd rendezvényén.

Korábban írtuk