Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

A főpolgármester-helyettes Borbély Lénárd csepeli, Kovács Péter XVI. kerületi és Horváth Tamás XVII. kerületi fideszes polgármesternek, valamint Bese Ferencnek, a XXIII. kerület független vezetőjének közös sajtótájékoztatójára reagált. Borbély Lénárd ott azt mondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester politikai döntést hozott, amikor lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét.

Dorosz Dávid közleményében azt írta, hogy a felújítási munkákat végző Budapest Közút a felújítás tervezésénél az utak állapotát, az útszakasz közúthálózati, közösségi, gyalogos és a kerékpáros közlekedési hálózatban betöltött szerepét, az útszakasz klímavédelmi, környezeti hatását és a zöldfelületek meglétét veszi számba.

Szerinte korábban egyes fideszes kerületek ki tudták lobbizni, hogy az úthálózatuk több mint 20 százalékát is felújítsa a főváros, ehhez képest négy kerületben egy négyzetméter útfelújítás sem történt. Az előző ciklusban az útfelújítások többsége négy kormánypárti kerületben valósult meg – írta, megjegyezve: most sokkal igazságosabb, szakmai alapú döntés született. Hozzátette, hogy számos, kormánypárti polgármester vezette kerületben (V., X., XX., XXII.) több felújítást terveznek, mint ami az előző ciklusban megvalósult.

Korábban írtuk

Kitért arra: a kerületi önkormányzatok saját útfelújítási terveit segíti Karácsony Gergely azon javaslata, amelynek alapján a kerületektől nem vonná el az állam a gépjárműadó-bevételt, de azt csak útfelújításokra lehetne költeni. Az autóval közlekedők az üzemanyag árában a jövedéki adót is megfizetik, ezért ebből is további útrekonstrukciót lehetne finanszírozni – olvasható a közleményben.