Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

Az ellenzéki politikus Budapesten, sajtótájékoztatón ismertette következő öt évre szóló vállalásait, hangsúlyozva, az unió egyik legfontosabb feladatának továbbra is a 2004 után csatlakozott tagállamok felzárkóztatásának kell lennie, mert az eddig csak részben sikerült.

Jávor Benedek jelenleg politikailag irreálisnak nevezte a föderális Európa létrehozását, ugyanakkor szerinte az uniónak szüksége lenne egy vonzó és megvalósítható jövőképre, amihez úgy látja, vissza kell szorítani a nacionalista populizmust.

Hangsúlyozta, az európai közösségnek határozottabban fel kell lépnie az „Orbán-rezsimmel” szemben, amelynek működése szerinte éles ellentétben áll a demokráciával és a jogállamisággal.

A képviselőjelölt elmondta, megválasztása estén azért dolgozik majd, hogy az unió még szigorúbban ellenőrizze a Magyarországra vonatkozó környezetvédelmi előírásokat, továbbá harcot hirdet az energiaszegénység csökkentése és az energiahatékonyság növelése érdekében. Megismételte, továbbra is követelik a paksi atomerőmű bővítésének leállítását.

Jávor Benedek szólt arról is, az EU-nak meg kell erősítenie szociális együttműködését, ennek részeként pedig európai minimáljövedelemre és méltányos munkakörülményekre van szükség.    

Az ellenzéki politikus szerint az uniónak a korrupció és a lobbik uralma ellen is küzdenie kell, valamint fel kell lépnie a sajtószabadság biztosítása és a dezinformáció visszaszorítása érdekében.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az elmúlt öt év legnagyobb büszkeségre okot adó politikusaként jellemezte Jávor Benedeket, aki szerinte hitelesen jeleníti meg az MSZP-Párbeszéd-szövetség baloldali, zöld politikáját.

Tüttő Kata, az MSZP-Párbeszéd másik EP-képviselőjelöltje úgy fogalmazott, a zöld ügy akkor juthat előre, ha annak szempontjai minden európai parlamenti frakcióban megjelennek. Kiemelte, a zöld átmenetnek része az is, hogy megoldást találjanak a régió lakhatási, energetikai és munkaügyi problémáira.