Szabad Városok Közös Kiállása

Élőben a Szabad Városok! Kövessétek rendezvényünket, ahol bejelentésre készülünk. Osszátok meg, szóljatok hozzá!

Gepostet von Karácsony Gergely am Samstag, 17. Oktober 2020
Hirdetés

Karácsony Gergely, a Szabad Városok nevű szervezet online rendezvényén több vidéki településvezetővel közösen bejelentette, a helyi testületek novemberben írhatnak ki népszavazásokat az uniós források „helyes felhasználása” érdekében, a jövő év tavaszán pedig – nagyjából egy időben – meg is tarthatják ezeket a referendumokat.

A főpolgármester úgy fogalmazott, „helyi népszavazási forradalommal” kívánják megmutatni, hogy a nép szava a legerősebb.

Kiemelte, a magyarországi települések bajban vannak, ezért nagy szükségük van az uniós segélyalap pénzére. A helyi polgármestereknél pedig senki nem tudja jobban, mire kell fordítani az európai támogatást – tette hozzá.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, a helyi népszavazási mozgalmuk nem csak a koronavírus-járvány okozta válságból segíthet kiutat találni, hanem történelmi esélyt jelenthet egy olyan „új Magyarország” felépítésére, amely a jelenleginél sokkal igazságosabb, demokratikusabb és zöldebb.

Korábban írtuk

A főpolgármester kifejtette, Magyarország 2500 milliárd forintos pluszforráshoz jut az unió segélyalapjából. Elmondta, a kormánnyal ellentétben ők nem maguknak, vagy a „haverjaiknak” szeretnének ebből a keretből forrást szerezni, hanem a budapestiek életminőségét javítanák különböző beruházásokkal.

Példaként említette, hogy a főváros nagyobb mértékben kihasználná a geotermikus energiát a távfűtés fejlesztésére, lakossági energiahatékonysági programot indítanának, valamint korszerű közösségi közlekedési járműveket vásárolnának.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy 36 európai nagyváros, köztük a visegrádi országok főpolgármesterei is szövetséget kötöttek annak érdekében, hogy az európai döntéshozókat rávegyék: az önkormányzatok több uniós forrásra pályázhassanak közvetlenül.