Hirdetés

Karácsony Gergely a testület ülését követően tartott, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón közölte, kizárólag szimbolikusan vezeti pártja parlamenti választási listáját, mivel nem kíván országgyűlési képviselő lenni.

Hangsúlyozta, az ellenzéki pártok kormányváltása esetén arra készül, hogy főpolgármesterként szövetségben dolgozhat majd az új kabinettel.

Karácsony Gergely szólt arról is, a Párbeszéd listáján nem kapott előkelő helyet a párt két azon politikusa – Szabó Tímea és Dorosz Dávid -, akik az egyéni körzetekben közös ellenzéki jelöltként indulnak.

A Párbeszéd listájának második helyén Szabó Rebeka áll, akit Kocsis-Cake Olivio és Berki Sándor követ – ismertette.

Korábban írtuk


Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje elmondta, nincs feszültség az ellenzéki pártok között, sőt napról napra erősödik az ellenzék egysége.

 Szólt arról is, jobbközép gondolkodású keresztény emberként nem ellentétes az értékrendjével a Párbeszéd programjában szereplő igazságos, szolidáris és zöld Magyarország ígérete.

Hangsúlyozta: nem megszüntetik, hanem igazságossá teszik a rezsicsökkentést.

„Szemben azzal a 20 százalékos rezsicsökkentéssel és befagyasztással, amelyet Orbán Viktor csinált” – fogalmazott.

Megjegyezte, az Európai Uniónak hatalmas források állnak rendelkezésre, amellyel nem csak 20 százalékos, hanem akár 77 százalékos rezsicsökkentés is elérhető, ahogy az történt Hódmezővásárhelyen is.

„A legnagyobb rezsicsökkentés a korrupció kikapcsolása, ami 30-40 százalékot fog levenni minden állami kiadásból” – mutatott rá.  

Szabó Tímea, a Párbeszéd másik társelnöke, frakcióvezetője elmondta, pártja kormányra kerülése esetén azokat a zöld és baloldali értékeket jelenítené meg minél markánsabban, amelyeket „most páros lábbal tipor el az Orbán-kormány”.

„Orbán Viktor kormánya fél, hazudik, gyűlöletet kelt”, mivel „pontosan tudják, hogy jövő áprilisban itt vége van a dalnak” – fogalmazott. Hozzátette: Márki-Zay Péter vezetésével egy tiszta, becsületes kormányt alakítanak, amely figyel a dolgozói jogokra, az egyedülálló édesanyákra és a szegénységben élőkre.

Berki Sándor, a Párbeszéd listájának 4. helyezettje elmondta, parlamentbe kerülése esetén a roma ügyet képviselné. Azon reményének is hangot adott, hogy a következő kormány nem eszközként, hanem partnerként tekint majd a roma közösségre.