Fotó: MTI/Kovács Tamás, szerk.
A Mi Hazánk Mozgalom megemlékezése a Deák téri késelés áldozatairól a bűnözés ellen szervezett felvonulás végpontján.
Hirdetés

Budapest nem tűri a rasszista uszítást, sem itt, sem máshol nincs helye ennek a szottyos gyűlöletnek.

Ezzel kezdte posztját Karácsony Gergely a Facebook-oldalán csütörtök este fél 11 körül. A közösségi oldalát szinte blogoló tinédzserként kezelő főpolgármester érezhetően ingerültebben írta a posztját a megszokottnál.

A feldúltság oka: néhány száz ember összegyűlt az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai épülete előtt, hogy a Deák Ferenc téri gyilkosság okán tiltakozzon a bűnözés ellen. Aki számára még nem ismert a történet: múlt hét pénteken a téren két, fiatalokból álló társaság verekedett össze, az egyik társaság 18 éves fiú tagja pedig két másik fiatalt szúrt meg olyan súlyosan, hogy belehaltak a sérüléseikbe. A gyilkosság elkövetőjéről (bár erről a balliberális sajtóban keveset lehet olvasni) rövidesen kiderült, hogy roma származású.

Korábban írtuk

Karácsony Gergely akkor nem nyilvánított részvétet az áldozatoknak – két fiatal megkéselése az általa vezetett fővárosban úgy tűnik, számára nem volt elég erőszakos és gyűlöletkeltő. A főpolgármester most azonban ellenállhatatlan vágyat érzett arra, hogy billentyűzetet ragadjon, és megírja:

Semmilyen tragédia nem lehet ürügy a megfélemlítésre, az önbíráskodásra. Nem a békés véleménynyílvánítást kell büntetni a hatóságnak, hanem megakadályozni, hogy nácik dúlják fel a város rendjét.

Karácsony Gergely tehát nemes egyszerűséggel lenácizta a tüntetésen résztvevőket. Bár a megemlékezést a Mi Hazánk Mozgalom szervezte, és a résztvevők között különböző focicsapatok az ellenzéki sajtóban szélsőségesnek tartott szurkolói is megjelentek, a megemlékezésen párthovatartozás és szélsőségmentes emberek is részt vettek.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Karácsony posztja alatt jó pár reakció született. Az általában támogatásukat kifejező Karácsony-rajongók helyett most dühös, felháborodott emberek véleményei érkeznek, akik megrökönyödve olvasták, hogy a főpolgármester kollektíven lenácizott több száz embert azért, mert nemtetszésüket fejezték ki egy újabb értelmetlen bűncselekmény miatt.

Néhány komment a sok közül:

Gyászolók gyalázása már megy. Most már csak a fővárost kéne megtanulnia vezetni. Gratulálok!

Jobban tetted volna ha csendben maradsz, te dilettáns forgalmi dugókat okozó báb!

A gyilkosság utan nem nyitottad ki a szádat…sem most, sem pedig pár hete amikor a villamoson szúrtak le egy fiatalt….ha csendben maradsz jobban teszed…a gyászt, és a megemlékezés méltóságát hagyd meg azoknak akiket érint…gerinctelen egy lény vagy te.

Igaza van polgármester úr. Legközelebb megtámadnak, vagy kirabolnak {volt rá példa, vér is folyt} akkor mindenképpen hagyom magam. Mert nem akarok önbíráskodni. Ez teljesen rendben van. Engedjuk, igaza van.

Ez mind szép és jó, de ha jól sejtem részvétét azóta se fejezte ki két elhunyt budapesti lakos és családja felé!
Ezzel, hogy fog elszámolni az állandó jellegű online jóemberkedései közepette?

Karácsony Gergely azt kellene elsősorban megakadályozni, hogy ne szurkáljanak ártatlan fiatalokat, sem senkit halálra az Ön által vezetett fővárosban!

Karácsony Gergely a cikk megírásáig nem reagált a megszólalásokra, illetve továbbra sem nyilvánított részvétet a meggyilkolt fiatalok családjának.