Micsoda semmirekellő szívtelenség ez. Még a járvány sem hív elő belőlük semmiféle együttérzést, szolidaritást, belátást?…

Gepostet von Karácsony Gergely am Dienstag, 9. Juni 2020
Hirdetés

„A határozatot természetesen megtámadjuk, a szállót kialakítjuk, a hajléktalanokat pedig megóvjuk nemcsak a járványtól, de a szívtelenség és az érzéketlenség politikájának képviselőitől is” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Azt írta: a járvány első szakaszában – hála az elkötelezett szociális munkásoknak és a civileknek – nagyrészt sikerült megóvni a budapesti hajléktalanokat a fertőzéstől. Készülni kell azonban a járvány esetleges második szakaszára, és mindent el kell követni „azok megvédéséért, akik magukat megvédeni nem tudják” – tette hozzá Karácsony Gergely.

A főpolgármester közölte: ehhez a hajléktalanszállók zsúfoltságát csökkenteni kell, olyan átmeneti szállást kell kialakítani, ahol az ellátásuk biztonsággal megoldható. Ilyen átmeneti szállás lehet a Városházának az a helyisége, amely később a Budapest Galériának ad majd otthont. „A kormányhivatal mondvacsinált indokokkal meg akarja ezt akadályozni” – fogalmazott.

Korábban írtuk

A fővárosi kormányhivatal kedden tudatta: elutasította a fővárosi önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét, így nem lehet a Városháza műemléknek nyilvánított épületében hajléktalanszállót nyitni.

Karácsony Gergely egy másik Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a sajtóban megjelentek alapján a jobboldali kerületi polgármesterek közvetlen forrásokat kérnek. Közölte: ezt ő úgy értelmezi, hogy a fideszes polgármesterek is beálltak mellé a küzdelembe, amelyet az önkormányzatok megsarcolása és a Budapest-adó bevezetése ellen vív.

„Igazuk is van, és persze nem csak ők kérik”. Ilyen közvetlen forrás például a gépjárműadó, amely eddig a kerületeknek járt, de a kormány most el akarja vonni az önkormányzatoktól, „zsebre akarja vágni” – írta.

„Küzdjenek ez ellen a fideszes polgármesterek is, velünk együtt!” – fogalmazott. Karácsony Gergely szerint nincs rendben, hogy a kormány minden pénzt elvesz, amelyet a budapesti autósok azért fizetnek be a közösbe, hogy abból rendbe tegyék az utakat, a feladat viszont az önkormányzatoknál marad, forrás nélkül.

A tankolás után az autósok által erre a célra fizetett jövedéki adóból egyetlen fillért sem ad vissza az állam, és most elvenné a gépjárműadóból származó bevételt is – emelte ki.

A főpolgármester bejegyzésében közölte: mintegy 200 milliárd forintnyi útfelújítási igényt nyújtottak be a kerületek, de mivel minden Budapesten megtermelt 100 forintból 97-et elvesz az állam, ebben a ciklusban csak 28 milliárdot tudnak erre a célra tervezni.

„Hogy ez is több legyen, ahhoz közösen kell megküzdenünk Budapest megsarcolása ellen” – tette hozzá.