Napi tájékoztatónk Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes asszonnyal a Fővárosi Önkormányzat aktuális döntéseiről és kéréseiről, amelyeket a kormányzati operatív törzshöz intézett.

Gepostet von Karácsony Gergely am Dienstag, 17. März 2020
Hirdetés

A fővárosi operatív törzs ülése után Karácsony Gergely a Facebook-oldalán élőben közvetített videóban elmondta: az összes – zárható – fővárosi játszóteret lezárják, mert az ottani játékok lehetőséget biztosítanak a vírus terjedésére. Kérte, hogy a gyerekeket ne vigyék a játszóterekre.

A főpolgármester közölte azt is: a kerületekkel közös álláspontot képviselve a parkolást nem teszik ingyenessé, mert az rossz döntés lenne a járvánnyal szembeni védekezés szempontjából. Hiába van ugyanis kevesebb autó az utakon, a parkolóhelyeken ugyanannyi van, vagy akár több is a szokottnál – magyarázta Karácsony Gergely, hozzátéve: a lépéssel valódi káosz teremtődne, nem lenne lehetőség arra, hogy a közterületeket csak rövidebb ideig használják parkolásra, és ezzel nehezítenék az egészségi szolgáltatókat, valamint a közrendet fenntartók munkáját.

Ugyanakkor mérlegelik, hogy az egészségügyben vagy más, most különösen fontos közérdeket szolgáló dolgozóknak ingyenes parkolást biztosítsanak – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a buszokon és a trolikon – a sofőrök védelme érdekében – megszüntették az elsőajtós felszállást, és kordont is húztak, hogy a járművezetőket elválasszák az utasoktól.

Keddtől online regisztrációval könnyítik, és havi száz forintra csökkentették a MOL Bubi közbringarendszer használatát.

Csütörtök hajnaltól – mivel jelentős mértékben csökkent a tömegközlekedést használók aránya – a fővárosi közösségi közlekedés járatai átállnak a nyári iskolaszüneti menetrendre – közölte.

Karácsony Gergely azt mondta, a kerületi vezetőkkel egyeztetve az a benyomásuk, hogy „nem elégséges az információáramlás a központi kormányzat és az önkormányzatok között”. Éppen ezért nem tud megnyugtató választ adni arra, hogy kapnak-e védőfelszerelést a kerületi egészségügyi és a szociális dolgozók – fűzte hozzá.

A főváros azt kéri, hogy biztosítsák ezeknek az embereknek a védőfelszereléseket – mondta.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt közölte: minden kerületben lesz egy olyan ügyeletes konyha, amely kiszolgálja az étkezésre szorulókat. Az igényeket a kerületi önkormányzatok, illetve a tankerületi vezetők mérik fel.

Mint mondta, elsősorban azokról a gyerekekről van szó, akik eddig is kedvezményes étkezésben részesültek az iskolákban. A főpolgármester-helyettes arra kérte a szülőket, hogy emiatt keressék az iskolaigazgatókat.

A főpolgármester-helyettes közölte azt is, hogy a fővárosi önkormányzat két cégének – rendészeti igazgatóság és kéményseprők – harminc autóját sofőrökkel együtt a kerületek rendelkezésére bocsátják, hogy így segítsenek az idősgondozásban.