Csak olyan döntéseket írok alá, amelyek a közgyűlésen is többséget kapnának

Sok millió ember vette már tudomásul a világban, hogy a járvány legyőzése nagyobb részt azon múlik, képesek vagyunk-e együttműködni, képesek vagyunk-e a belátásra, a méltányosságra. Együttműködésből, méltányosságból, belátásból azoknak kell példát mutatni, akikre a járvány elleni védekezés elsődleges felelőssége hárul. Benne a magyar közélet szereplőire. Egyszer az életben, amikor tényleg nem kevesebb, mint az élet múlik rajta, legalább akkor mutassunk már példát.A héten nem ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, mert a nevében én hozok döntéseket. Ezt nem én akartam így, hanem ezt írja elő a számomra a törvény:„Veszélyhelyzetben a( …) fővárosi (…) közgyűlésnek feladat- és hatáskörét (…) a főpolgármester (…) gyakorolja”. Nekem ehhez kell magam tartani. De ezzel a jogkörrel én visszaélni nem fogok, ezért egyeztetéseket folytatok a többséget adó frakciókkal, a független polgármesterekkel és az ellenzéki Fidesz-frakcióval is. Ezen egyeztetések eredményeképpen, csak olyan döntéseket írok alá, amelyek a közgyűlésen is többséget kapnának, és mindegyik esetében figyelembe veszem a Fidesz álláspontját is.Vigyázzunk egymásra, gyakoroljuk az együttműködés, a méltányosság és a belátás erényeit. #Budapest #maradjotthon #vigyázzunkegymásra

Gepostet von Karácsony Gergely am Mittwoch, 25. März 2020
Hirdetés

„Nem én szeretnék teljhatalmat, hanem a törvények ruházzák rám azt a felelősséget, hogy a veszélyhelyzet idején a Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva én hozzam meg a döntéseket” – szögezte le a főpolgármester. Hozzátette: ez egy olyan helyzet, amivel élni kell, de visszaélni vele tilos.

Közölte, szerdán egyeztetett a közgyűlés minden frakciójával és a független képviselőkkel.

Főpolgármesterként azt is vállalta, hogy pontosítják, módosítják azokat az előterjesztéseket, amelyeket nem övez teljeskörű politikai konszenzus – jelentette ki Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint különösen fontos lenne a jelenlegi helyzetben, hogy a politikai szereplők ne az ellenséget, hanem a szövetségest lássák egymásban. „Én megpróbálok így eljárni” – fogalmazott.

Karácsony Gergely közölte, ilyen teljeskörű konszenzus mellett döntött Rudolf Péter kinevezéséről a Vígszínház élére, és arról is, hogy egymilliárd forintot csoportosítanak át a járvány elleni védekezés forrásainak biztosítására. Továbbá így döntenek majd – folytatta – azon kis- és középvállalkozások megsegítésről is, amelyek komoly gondba kerültek a fővárosi önkormányzat bérlőiként.