Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

– A kérdés kapcsán felidézném Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok vezérigazgató-helyettes múlt csütörtöki, Pentagonban tartott sajtótájékoztatóját. Sajtóbeszámolók szerint az amerikai vezetői kínosan ügyeltek arra, hogy hangsúlyozzák annak a tényét, miszerint Washington, a Nyugat nem áll háborúban Oroszországgal – fogalmazott az Origo megkeresésére ifj. Lomnici Zoltán. – Az a tény, hogy a budapesti főpolgármester ennek az ellenkezőjét állítja, annyira vehető komolyan, mint amikor Bárdossy László miniszterelnök az országgyűlést és a kormányzót megkerülve deklarálta az Egyesült Államokkal való hadiállapot beállását, vagy korábban önhatalmúlag bejelentette, hogy Magyarország hadba lépését a Szovjetunióval szemben. Megjegyzendő, hogy háborús bűnös Bárdossy lépése nyomán Roosevelt elnök – Sztálin sokadik követelése nyomán – válaszul 1942. június 5-én írta alá a Magyarország elleni hadüzenetet. Az ország ezzel „végleg Hitler karmai közé került, annak valamennyi tragikus következményével együtt”. Ebből is látszik, súlyos történelmi lecke alapján tanultuk meg, hogy nincs szüksége Magyarországnak felelőtlen háborúpárti politikusokra sem most, sem a jövőben.

A szakértő hozzátette: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke idén februárban elismerte, hogy már a háború kezdete előtt Oroszország elleni szankciókat kezdtek kidolgozni a Joe Biden vezette kabinettel. Az Európai Unió tudatosan készülhetett a háborúra, és ezt több vezető politikus is megerősítette.

– Tavaly májusban Steny Hoyer, a képviselőház korábbi demokrata, baloldali többségi vezetője megdöbbentette a közvéleményt, amikor azt állította, hogy háborúban állunk, nyilvánvalóan az Egyesült Államok álláspontjára utalva az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban. Annalena Baerbock zöldpárti német külügyminiszter hasonló megnyilatkozása szintén mély döbbenetet váltott ki. Mindez ugyanakkor megerősíti, hogy Karácsony miképpen kíván szervilis módon megfelelni egyes nemzetközi baloldali gazdasági és politikai érdekcsoportoknak – fogalmazott az interjúban ifj. Lomnici Zoltán.

A beszélgetés ITT olvasható.

Korábban írtuk