Fotó: youtube.com (képernyőfotó, archív)
Hirdetés

Mindkét esetben kórházból visszatérő betegnél jelentkeztek a tünetek – mondta a főpolgármester, aki hangsúlyozta: egyik intézménynél sem állapítottak meg jogszabálysértést, és ők továbbra is készséggel állnak a vizsgálatok elé.

Karácsony Gergely jelezte, a főváros régóta azt az álláspontot képviseli, hogy a korlátozó intézkedések enyhítésének feltétele a maszkviselés általánossá tétele és a tömeges tesztelés lehet. Ezt a két utat nagyon helyesen jelölte ki a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére megtartott online tudományos konferencia is – tette hozzá a főpolgármester, aki örömének adott hangot, hogy a kormány egy fertőzöttséget mutató reprezentatív tesztelési folyamatot is elindít.

Karácsony Gergely ugyancsak helyesnek minősítette a kormány által a járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedéseket.

A szociális intézményekről szólva a főpolgármester arról beszélt, az első perctől tudták, hogy elsősorban az idősotthonokra és a hajléktalanszállókra kell figyelni. Hozzátette: már akkor elkezdték a felkészülést a nehéz időszakra, amikor még semmilyen központi jogszabály és útmutatás sem született. Megjegyezte, „nem mindig” érezték, hogy ehhez a kellő információ és segítség megérkezik.

A kezdetektől azt tartották a legnagyobb kockázatnak, hogy nyilvánvalóan az egészségügyi intézmények lesznek a járvány első gócpontjai, ahova a kórházi ápolásban részesülő ellátottakon keresztül juthat be a koronavírus. Az általuk ismert összes esetben valóban az derült ki, hogy az első tüneteket produkáló beteg éppen a kórházból tért vissza – emelte ki.

A főváros többször kérte, hogy kórházból csak negatív teszt után kerülhessenek vissza ellátottak a szociális intézménybe – hangsúlyozta. Az ügyben az első levelet március elején írták, de a kórházak kormánymegbízotti állásfoglalásra hivatkozva akkor még elutasították a kéréseiket – mondta Karácsony Gergely.

Közölte azt is, hogy a főváros saját forrásból tesztelési programot indított az idősotthonaiban.

A járvány elleni közös védekezésben a legnagyobb problémának azt látja, hogy a főváros a kormányzattól és a központi operatív törzstől kevés információt kap – közölte, megjegyezve, hogy volt egy pozitív fordulat, amikor meghívták a kormányülésre.

Szólt arról is, hogy a fővárosi operatív törzs megalakulása után levélben keresték meg az országos törzset, kérve a kapcsolatfelvételt. Az ügyeleti központ vezetője azt válaszolta, hogy a védekezéssel kapcsolatban feladatuk nem keletkezett, ha erre sor kerül, akkor haladéktalanul tájékoztatják. Azóta nem kaptak újabb levelet – tette hozzá.

Megjegyezte: a fővárosi önkormányzat sok olyan feladatot látott el, amely jogszabály szerint nem az ő feladata; egy 58 pontos intézkedési csomagot hajtott végre.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: a kormány feladata, hogy biztosítsa a fővárosi szociális ellátás anyagi fedezetét, és ezt meg is teszi. Idén hatmilliárd forintot ad Budapestnek, hogy megfelelő szintű idősellátást biztosítson a település – közölte.

A járványhelyzetben nagyon fontos az összefogás. A különböző szervek más-más politikai táborhoz tartoznak, de most közösen kell küzdeniük a koronavírus ellen. Az emberek minél gyorsabb intézkedéseket várnak, és a kabinet gyorsan lépett – hangoztatta.

A repülőgépek által hozott védőfelszerelésekből önkormányzatoknak is vittek, olyanoknak is, amelyek nem kormánypártiak – emelte ki.

Karácsony Gergely tudott volna találkozni Müller Cecíliával, amikor elment a Pesti úti idősotthonba, de a főpolgármester a helyettesét küldte oda – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: nem ért egyet azzal, hogy hiányos volt a kommunikáció.

A Pesti úti idősotthonban elfogulatlan, tényeken alapuló hatósági vizsgálatot folytat le az országos tisztifőorvos – jelentette ki.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerte a magyar tesztelési rendszert.

A kormánypárti politikusok többek között arra vártak választ Karácsony Gergelytől, hogy március közepétől április végéig volt-e főállású orvos a Pesti úton.

Nacsa Lőrinc (KDNP) úgy fogalmazott, nem látnak tisztábban a főpolgármester beszámolója után. Kitért arra, hogy az országosan 55 ezer idősotthoni helyből 3800 fővárosi, ez az összes hely 7 százaléka, de itt a legmagasabb, 67 százalék a megbetegedési arány.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes közölte: a főváros kezdte meg az idősotthon lakóinak tesztelését, és április 5-ére derült ki, hogy 31-en már fertőzöttek. Kijelentette: állnak minden pártatlan vizsgálat elébe, de terjedjen ki az idősotthonra, a hivatalra, és arra is, hogy ki, mikor, milyen érvényben lévő döntés, útmutató, kormányrendelet szerint nem tett meg valamit.

Karácsony Gergely egyértelművé tette, hogy volt a kérdéses időpontban főállású orvos az intézményben. Jelezte, a Pesti úton azért nagy arányú a fertőzés, mert mindenkit, hatszáz embert leszűrtek. Sokkal többet kellene tesztelni – hangoztatta.

Elmondta, a főváros kétmillió maszkot vásárolt, ebből jutott a máltai szeretetszolgálatnak, a kerületeknek és sok nem fővárosi intézménynek is.

A főpolgármester közölte, tízezer tesztet fognak elvégezni a fővárosi intézményekben, és eddig egymilliárd forintot költöttek a védekezésre.