Fotó: MTI, szerk.
Hirdetés

Az aláírók között van Botka László, Szeged első embere, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely fura ura, valamint Karácsony főpolgármester-helyettesei is.

„A koronavírus-járvány elleni védekezés második szakasza és a járvány nyomában érkező gazdasági és szociális válság kezelése csak a kormány és az önkormányzatok közös feladat- és tehermegosztásával lehet sikeres. A Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének és a főpolgármesternek is azt ígérték a kormány ülésén, hogy egy hónapon belül egyeztetést kezdeményeznek az önkormányzati szövetségekkel. Az egy hónap rég eltelt, az egyeztetésre még időpontot sem jelöltek ki, mégis statáriális döntés készül arról, hogy a települések saját bevételeinek jelentős részét kitevő helyi iparűzési adó beszedésének jogát a települések választott vezetői helyett a megyei önkormányzatokhoz utalhatják. Ez az elveiben elfogadhatatlan, gyakorlatában pedig káros javaslat alkalmas a választói akarat megcsúfolására: a településeink fejlődését alapvetően meghatározó bevételek feletti rendelkezés jogát a megválasztott települési vezetők helyett a megyei önkormányzati vezetőkhöz telepíti” – sivalkodnak, majd máris keményebb hangra váltanak.

„Követeljük, hogy a kormány tartsa a szavát, mihamarabb jelölje ki az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetés időpontját, és ezen egyeztetés napirendjére kerüljön föl a »különleges gazdasági övezetről« szóló törvényjavaslat módosítása, illetve visszavonása” – írják.

Korábban írtuk

„A fővárost, megyei jogú városokat is magába foglaló szabad önkormányzatok a járvány elleni védekezés második szakaszának és a gazdasági-szociális válságkezelés sikere érdekében a következő elvárásokat fogalmazzák meg és ajánlásokat teszik a kormány felé:

1. Az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetések lefolytatása nélkül a Kormány ne hozzon döntést az önkormányzatokat érintő kérdésekben!

2. Az önkormányzatoktól további forrást ne vonjon el! A korábban elvont forrásokat a veszélyhelyzet elmúltával, egyeztetett ütemezéssel fizesse vissza!

3. A járvány elleni védekezésben használja fel az önkormányzatok javaslatait, különös tekintettel az egészségügyi és szociális dolgozók védelmére.

4. A szociális krízishelyzet kezelésére hozzon létre az önkormányzatokkal közös pénzügyi alapot. Az alap felhasználása az önkormányzatokkal egyeztetve, az önkormányzatok ellátórendszerein keresztül történjen.

5. Az önkormányzatok bevonásával dolgozza ki Magyarország gazdaságának újraindításának programját.

6. Az önkormányzatok vállalják, hogy a velük egyeztetett kormányzati – egészségügyi, szociális, gazdasági – cselekvési terveket a lehető leghatékonyabban hajtják végre.

7. A Kormány számoljon el a védekezésre költött közpénzekkel, a beszerzett felszerelésekkel, mint ahogy az önkormányzatok is elszámolnak az általuk beszerzett eszközökkel.

8. A Kormány folyamatosan tájékoztassa az önkormányzatokat az őket is érintő kormányzati döntésekről, a járvány elleni védekezés irányításáról és a valós járványhelyzetről!”

„A válságkezelés nem lehet sikeres az önkormányzatok bevonása nélkül, és kudarcra van ítélve, ha ellenükre történik” – zárják soraikat az aláírók.

Íme a közleményt jegyzők listája:

  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
  • Botka László, Szeged polgármestere
  • Nemény András, Szombathely polgármestere
  • Péterffy Attila, Pécs polgármestere
  • Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
  • Csőzik László, Érd polgármestere
  • Nyirati Klára, Baja polgármestere
  • Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
  • Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere
  • Leidinger István, Pomáz polgármestere
  • Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes
  • Tüttő Kata főpolgármester-helyettes
  • Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes
  • Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes
  • Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes