Szabó Krisztina, a múzeum sajtó referense elmondta az MTI-nek, hogy ez lesz náluk a 15. karácsonyi vásár, idén 1500 négyzetméteren 165 művész kínálja majd portékáit. A kötött- és bőrholmiktól, a textiltől, az ékszereken és a kerámiákon, üvegeken át az apróbb berendezési tárgyakig színes lesz a kínálat – tette hozzá.

Példaként említette Anh Tuan vietnami születésű Budapesten diplomázott bőrművészt, Kun Éva keramikust, Király Fanni ötvös-, Horváth Márton üveg-, Gera Noémi ékszerművészt. Szász Károly kerámia ékszerekkel lesz jelen, Majzik Zsóka kötött holmikat hozott, míg Vereczkey Szilvia szőtt sálakat tesz ki.

Az Iparművészeti Múzeum ArtDeco21 nevű pályázatára beérkezett mintegy 100 tárgyból 23 művész 30-35 alkotását is bemutatják a vásáron és vasárnap este kihirdetik a győzteseket. Az art deco eklektikus művészeti és design stílus az 1920-as években indult és a 30-as évekre nemzetközi irányzattá fejlődött. A múzeum azért hirdette meg ezt a pályázatot, mert márciusban Magyar art deco és modernizmus címmel kiállítást rendez és ennek tükrében arra keresi a választ, hogy a kortárs iparművészek, dizájnerek hogyan tudják az art deco örökségét átvinni a 21. századba új anyagok, technológiák megjelenésével – fejtette ki a sajtóreferens.

A pályaművek egy részét árusítani is fogják a Kreatimm vásáron a múzeumi boltban, ahol megtalálhatók a Zsolnay csempére kiírt pályázat legérdekesebb darabjai is ékszer formájában.

A jubileumi karácsonyi vásár szombaton és vasárnap is délelőtt 10 órától este 8-ig tart nyitva.

(MTI)