Fotó: YouTube/képernyőfotó
Hirdetés

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Láng Zsolt, a kormánypártok fővárosi frakcióvezetője korábban azt mondta: a kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a közgyűlés úgy dönt, hogy nem a szakmai bizottság által egyhangúlag támogatott Bán Teodórát, hanem Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé.

A HVG pedig arról írt, a kormány mellett koalíciós partnere, a DK is nyomás alá helyezte Karácsony Gergely főpolgármestert a Szabad Tér Színház vezetése miatt.

„A DK viszont Benkő Nórát támogatta (a párt képviselője és a kultúráért is felelős főpolgármermester-helyettes Gy. Németh Erzsébet). Benkő a Magyar Színházban játszik, ugyanott, ahol Molnár Csaba DK alelnök felesége is. Színházi és városházi forrásaink elmondása szerint ők nem csak kollégák, barátok is.

Nem tudni, hogy ez a személyes szál nyomott-e a latban, talán erősebb érv lehetett az, hogy a két szocialista polgármester pártváltásával a közgyűlés legnagyobb frakciójává vált DK meg akarta mutatni az erejét. Több városházi forrásunk is megerősítette, a DK a saját jelöltje megválasztásához kötötte a költségvetés megszavazását. Erről írt egyébként az Index és a Népszava is”

áll a HVG internetes portáljának cikkében.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (szerk., archív)

A történtekre Demszky Gábor is reagált, aki miután a kormányra tett megjegyzéseket, Karácsonyékat is kritizálta.

„(…) Ám az is elfogadhatatlan, hogy egy ellenzéki párt a költségvetés megszavazását a saját jelöltjének elfogadásához köti. Ami ma történt az elfogadhatatlan és tanulságos precedens. A fővárosnak vissza kell térnie ahhoz a gyakorlathoz, amely távol tartja a politikai pártokat a színházaktól. Semmi keresnivalójuk nincs ezen a területen.

A főpolgármesternek nemet kellett volna mondania a DK elnökének. Micsoda aránytévesztés egy közel kétmilliós főváros költségvetésének elfogadását egy személyi kérdéshez kötni, ez az álláspont a nyilvánosság előtt vállalhatatlan lett volna.

Ilyenkor ki kell várni azt az időt, amikor már a józan ész és a formális logika szabályai érvényesíthetőek. Olyan összetételű szakmai bizottság felállítását javasolnám, amelynek a döntéseit a Fővárosi Közgyűlés pártjai feltétel nélkül elfogadják. Állhatna ez a »zsűri« a főváros felügyelete alatt lévő színházak igazgatóiból, mint ahogy ez anno, 20 éven át mindenki megelégedésére, jól működött” – írta közösségi oldalán Demszky.

Karácsony végül azt javasolta: legyen kettős vezetése a Szabad Tér Színháznak – a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítsa a jövőben.

„A közgyűlés által megszavazott kettős ügyvezetést nem tudom elfogadni” – reagált a döntésre a Népszavában Bán Teodóra.

Nem lehet demokráciának nevezni egy olyan berendezkedést, amelyben a kormány milliárdos elvonással fenyegetőzik, ha nem…

Gepostet von Demszky Gábor am Mittwoch, 26. Februar 2020