Fotó: M1 Híradó, képernyőkép, szerk., archív, illusztráció
Hirdetés

Gyurcsány Ferenc korábbi taktikáját frissíti fel: Medgyessy Péterhez hasonlóan Karácsony Gergelytől is át akarná venni a kormányfői széket – írja a Magyar Hírlap.

A baloldali politikusok úgy tesznek, mintha az ellenzéki előválasztásnak titulált procedúra során a választóknak valódi döntési lehetőségük lenne. Ám a kiszivárgott információk szerint már lényegében mindent eldöntött a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Jobbik – írta tegnapi elemzésében Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, miután több orgánum is tényként kezelte: Karácsony Gergely főpolgármester most vasárnap, a május 9-i Európa-napon jelenti be kormányfőjelöltségét.

Deák Dániel kiemelte: a miniszterelnök-jelöltek között nem lesz érdemi verseny. Az előre megkonstruált koreográfia alapján először a legesélytelenebb aspiráns, Fekete-Győr András (Momentum) jelentette be indulását, legutoljára pedig a baloldali pártok szerint legesélyesebbnek számító Karácsony fogja jelezni szándékát. Ezzel fokozatosan akarják bevezetni az előválasztás intézményét, aktivizálni kívánják szavazótáborukat, valamint azt akarják elérni, hogy mindegyik párt szavazója leszavazzon a másik párt jelöltjére – magyarázta az elemző.

Deák felidézte: Fekete-Győr az elmúlt hónapokban számos olyan interjút adott, amellyel még a baloldali véleményformálók körében is komoly felháborodást keltett, a kommunista időszakot követő megtorlásokra emlékeztető elszámoltatásretorikája, illetve a Partizánnak adott interjút követően egyértelművé vált, az előválasztás második fordulójába sem fog bejutni a Momentum elnöke.

Korábban írtuk

A bukott kormányfő elérte azt, hogy a vele szemben korábban kritikus Momentum a tárgyalóasztalnál már jóval gyengébb alkupozícióval fog bírni – mutatott rá az elemző. Szerinte Jakab Péter (Jobbik) miniszterelnök-jelöltségétől azt várta Gyurcsány, hogy sikerül aktivizálni a vidéken élő baloldali szavazókat, míg Dobrev Klárát (DK) azért indították el, mert vele akarják azt a látszatot erősíteni, mintha valódi verseny zajlana a jelöltek között.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Hírlap oldalán, IDE KATTINTVA.