Fülöp Tibor Zoltánnal, a Magyar Hagyományőr Világszövetség ügyvezetőjével, a könyv szerzőjével beszélgettünk, aki a könyvhéten huszárruhában dedikál, mindennap délután négy órától.

– Mit takar a Huszárkonyha elnevezés?

– Több évvel ezelőtt Huszárkonyha címmel sütő-főző versenyt indítottunk útjára, amelynek célja a magyar gasztronómia népszerűsítése, tájjellegű ételek felkutatása és új ételek megalkotása, ragaszkodva a magyar ízvilághoz és kárpát-medencei alapanyagokhoz. A mozgalom elnevezése kissé megtévesztő, mi ugyanis nem ragaszkodunk a huszárság négyszáz évéhez, inkább a szellemiséghez, s ez utóbbi az, amit próbálunk becsempészni a gasztronómia műfajába.

– Hogyan jelenik meg ez a fajta szellemiség?

– A Huszárkonyha több alkalommal szerepel hagyományőrző rendezvényekhez kapcsolódva, de előfordul, hogy önálló programot szervezünk, ám minden esetben hagyományőrző külsőségek között készítjük el az ételeket: a főzőeszközök és a sütő-főző emberek is a hagyományőrzés ügyét szolgálják, sokszor például huszár készíti az adott fogást, huszárruhában. Az ételek nagy része az én receptjeim alapján készül, és persze sokan javasoltak jól bevált vagy éppen erre az alkalomra készített ételeket.

– A könyvben e recepteket gyűjtötték csokorba?

– Igen, hagyományőrző csoportoktól, és lelkes amatőröktől kapott receptek vannak a kötetben összegyűjtve, illetve az én ételkompozícióim. A receptek, ételleírások mellett ugyanakkor a kötet jó alkalmat teremt arra, hogy pillanatfelvételt, egyfajta kordokumentumot adjon a magyar hagyományőrzők csoportjairól. Már csak azért is, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni ezeket az igen értékes munkát végző embereket, hogy a gyerekeink és az unokáink is olvassanak majd róluk. A hagyományőrzés és az izgalmas új magyar ételek megalkotása a régmúlt ízeiből: e két dolog erősíti egymást, így duplán érdekes lehet az olvasók számára.

– Mondana példát egy-egy ilyen ételkülönlegességekre?

– Ilyen újdonság például a Huszárgulyás, a Bornemissza húsos metélt, de olyan elfeledett tájjellegű ételek is szerepelnek a már elkészített fogások között, mint például a Pandúr gulyás, amit valamikor a Jászságban találtak ki, és igen ritkán szerepel szakácskönyvekben. Fontosnak tartjuk, hogy jó pár évtizede a szemünk láttára hanyatlásnak indult magyar konyha újra éljen és virágozzék. Minden lehetőséget szeretnénk megragadni arra, hogy ez a nemzeti kincsünk megmaradjon és reméljük, ez a kötet is hozzájárul majd ehhez.

Szentei Anna


A Szkítia Könyvhálózat a könyvhéten

Ismét várja önt a budapesti, Vörösmarty téri könyvhéten a Szkítia Könyvhálózat.

Emelje ki a június 1-jén megjelent Demokratából a könyvízelítőt, hozza magával, és egyszeri, de korlátlan összegű vásárlás erejéig a könyvheti kedvezményeken felül még további 5 százalék kedvezményt adunk önnek (kivéve a 100 forintos könyveket).