Önkormányzati megszorítócsomagot készít elő a miniszterelnök, ezért konfrontálódik az MSZP polgármestereivel – állítja Karsai József. Az MSZP-s politikus már nem bízik Gyurcsány Ferencben, mivel elmondása szerint a kormányfő egy „Zuschlag-csomagba akarja tenni”.

Karsai József szerint a köztisztasági csomag alkalmas a figyelemelterelésre. A szocialista politikus azt mondta, erre azért van szükség, mert a gazdaság a tönk szélére jutott, az adóemelések és a rossz gazdaságpolitika miatt csak az ő választókörzetében 500 munkahely szűnik meg az ősszel.

Battonya polgármestere szerint a kormány adóterhei tönkreteszik a mikro-, a kis- és a közepes vállalatokat. Karsai József elárulta azt is, hogy az MSZP-frakcióban sokan nem értenek egyet a kormány gazdaságpolitikájával.

„Valószínű, hogy egy önkormányzati megszorítócsomagot akarnak bedobni és valószínű, hogy a meggyengített és megfélemlített polgármesterekkel sokkal könnyebben be lehet vezetni a csomagot” – fejtette ki az MSZP-s politikus.

Karsai József elmondta: ő már nem bízik Gyurcsány Ferencben.

„Ezek után, miután azt mondja, hogy engem tisztára kell mosni. És beletesz egy Zuschlag-csomagba, hát akkor mért bíznék, hát ő sem bízik bennem” – fogalmazott a képviselő.

Battonya polgármestere hasonlóképp nyilatkozott a Népszabadságnak is, mondván, a szocialista pártvezetés tudatosan szervezte szombatra a frakcióülést, tudva, hogy a polgármester-képviselők ekkor nem érnek rá. (A frakcióülésen döntöttek a többi közt a tisztasági csomag egyik legvitatottabb pontjáról, a főállású képviselőség bevezetéséről.)

Karsai értetlenségét fejezte ki az összeférhetetlenség kapcsán, mondván, eddig a pártvezetés azt követelte a politikusoktól, méressék meg magukat helyi szinten is, most pedig Gyurcsány Ferenc azt mondja, nem fér össze a polgármesteri poszt a parlamenti mandátummal.

Úgy vélte, ez a kormányfői szándék mindenkire veszélyes, de leginkább Gyurcsány Ferencre, aki annak a harminchat embernek támad frontálisan, akikkel a Gyurcsány-csomag és az őszödi beszéd után is nyerni tudott.

Hozzátette: aki igazi szociáldemokrata, álljon ki amellett, akik megválasztották. Baloldali szavazói is úgy érzik, becsapták őket, nincs ennivalójuk, nincs fűtenivalójuk, kikapcsolják náluk a villanyt, az ország élhetetlenné vált – mondta Karsai. A politikus egyértelművé tette: nem írja alá a népszavazásra vonatkozó ívet, semmi olyat nem jegyez ellen, ami hétvégén megálmodott ötlet.

A miniszterelnök ezt az egész csomagot bedobta a közvélemény elé, anélkül, hogy megbeszélte volna velük, mondván, majd úgyis kihúzzák a bajból – fogalmazott Karsai, kiemelte: nem fogják, betelt a pohár. A miniszterelnöknek ez egy százalékot sem fog hozni, és a legjobb embereit veszíti el – fűzte hozzá.

(hírTV, Népszabadság)