Az emberi erőforrások minisztere azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország a pandémia második évében is helyt állt, ellentétben több nyugati országgal, amelyek ellátórendszere megingott. Hozzátette: a megfelelő egészségügyi ellátás érdekében a járvány első két hulláma közötti időben tömeges egészségügyi továbbképzéseket indítottak, több mint négyezer orvos, medikus, rezidens és ápoló készült fel a koronavírus elleni intenzív küzdelemre.

Hirdetés

Az alapellátásban végig biztosítani tudtuk mindenki számára a szükséges ellátást, emellett minden sürgősségi beavatkozás, daganatos, szív- és érrendszeri betegség diagnosztikája és terápiája is megtörtént. A szűrővizsgálatokat nagyon rövid időre kellett felfüggeszteni, egyszer két hónapra, majd három hétre; csak hasonlításképp: Angliában ez hat hónap volt. Magyarországon egy pillanatig nem szünetelt a daganatos betegek komplex ellátása, míg Németországban még az ő ellátásukat is felfüggesztették azon túl, hogy nem tudták megfelelően ellátni a koronavírus-fertőzötteket – fogalmazott a miniszter.

Kásler Miklós az egészségügyben zajló bérfejlesztésről szólva kiemelte, hogy a folyamat egy több évig tartó program első állomása, hiszen az orvosok fizetése 2023-ra átlagosan két és félszeresére emelkedik majd. Az egészségügyi szakdolgozók január elsejétől 21 százalékos béremelésre számíthatnak, ami azt jelenti, hogy a jövőre befejeződő négylépcsős béremelésnek köszönhetően a szakdolgozói alapbérek összesen 72 százalékkal növekedtek a 2018-as illetményhez viszonyítva.

A szociális szférát érintő béremelés kapcsán a politikus hangsúlyozta, hogy a kormány döntése alapján a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban foglalkoztatottak bére 2022. január 1-től húsz százalékkal növekszik, azonban ebben a szférában is folyamatos béremelések voltak az elmúlt tíz évben. A most bejelentett béremeléssel a jövő évben ezen a területen az átlagbér összege 370 ezer forint lesz. Ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest 170 százalékkal nő jövőre a szociális dolgozók bére – tette hozzá.

Korábban írtuk

A tárcavezető kitért arra is, hogy január elsejétől húsz százalékkal emelkedik a kulturális szektorban dolgozók bére.

Kásler Miklós azt is elmondta, hogy a pandémia váratlanul új helyzetet teremtett az előadóművészetek világában. Úgy fogalmazott, hogy a kormányzat a kialakult helyzetre rendkívül gyorsan reagált, rövid idő alatt elérte a kulturális terület valamennyi szegmensét intézkedéseivel, amelyek hatékonysága gyorsan megmutatkozott. A sorozatból kiemelte a Köszönjük, Magyarország! programot, amelynek célja az volt, hogy a pandémiás időszak elmúltával a hivatásos szabadúszó előadóművészek továbbra is aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek.