Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az új pszichiátriai és addiktológiai gondozó megépítésére 262,8 millió forintot költhet a kórház, a rendelőintézet fejlesztésére pedig 296,8 millió forintot.

Hirdetés

Utóbbinál a támogatás döntően orvosi és informatikai eszközök beszerzésére vonatkozik, azonban ezen kívül felújítják és akadálymentesítik a diagnosztikai épület liftjeit, az épület főbejáratát és a mentőportát is.

A gyógyszerklinikai fázis I. vizsgálatokra alkalmas vizsgálóhely kialakítására 100 millió forintot kapott az intézet, amellyel a gyöngyösi kórház is be tud kapcsolódni a hazai és nemzetközi klinikai vizsgálatokba – ismertette a miniszter.

Mint mondta, Magyarország vezető pozíciót foglal el a klinikai kutatásokban, azonban az európai keretszabályok változásával nehezebbé válnak ezek a vizsgálatok. E helyzet diktálta azt, hogy külföldi mintára létrehozták a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökséget, amelynek feladata közvetíteni a klinikai vizsgálatoknak helyet adó kórházak és gyógyszercégek között – ismertette.

Ezen kívül szeretnék kiépíteni az országos intézetek profiljának megfelelő kutatási hálózatot is – mondta.

Korábban írtuk